În organizarea Teatrului Național „Marin Sorescu” și a Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România s-a desfășurat pe 17 aprilie cea de-a IV-a ediție a Festivalului de Poezie și Dramaturgie „Patrel Berceanu”. Partener, Pen Club România. Programul acestei ediții a debutat cu dezbaterea cu tema „Teatrologie și critică de teatru – noi paradigme ale istoriei teatrale”. Invitați speciali: Ion Parhon, critic de teatru, Mariana Ciolan, Radio România Cultural. Prietenii poetului au lansat ediția a II-a a volumului semnat de Patrel Berceanu, „Teatrul în dialog cu veacul”, studii teatrale, Editura Revers, Craiova. Volumul apare în colecția Biblioteca revistei „SpectActor”. Premiul pentru Dramaturgie al acestei ediții a fost acordat criticului de teatru Ion Parhon, promotor neobosit al valorilor scenei naționale și internaționale, prieten de cursă lungă al Teatrului Național Marin Sorescu. Premiul pentru Poezie „Patrel Berceanu” a fost acordat poetului Julien Caragea, membru al filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor, „pentru arta combinatorie a cuvintelor care deschid o fereastră în real poeziei sale inovatoare”. În parte a doua a zilei, poeții prezenți au adus un tribut memoriei poetului citind din creația lor. Criticul literar Mircea A. Diaconu a susținut conferința „Caragiale. Mașinăria care ne înghite”, în cadrul Întâlnirilor SpectActor programate special pentru acest eveniment dedicat teatrologului Patrel Berceanu. Inițiatorii și coordonatorii festivalului sunt scriitorii Nicolae Coande și Mihai Firică. În onoarea scriitorului, la prima ediție a festivalului (2019) a fost instituit Premiul pentru Poezie „Patrel Berceanu”. Laureații primelor ediții au fost poeții Marian Drăghici (2019), respectiv Vasile Baghiu (2022). De la ediția a III-a fost instituit și Premiul pentru Dramaturgie „Patrel Berceanu”, acordat Doinei Papp, critic de teatru (2023). Proiectul este inclus în programul Mnemosyne – Muze@Poezie – al Teatrului Național „Marin Sorescu”.
Teatrul Național „Marin Sorescu”și Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România organizează pe 17 aprilie 2024 cea de-a IV-a ediție a Festivalului de Poezie și Dramaturgie „Patrel Berceanu”. Partener, Pen Club România. Inițiatorii și coordonatorii festivalului sunt scriitorii Nicolae Coande și Mihai Firică. Miercuri 17 aprilie, de la ora 11:00, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu” va avea loc dezbaterea cu tema „Teatrologie și critică de teatru – noi paradigme ale istoriei teatrale”. Invitați speciali: Ion Parhon, critic de teatru, Mariana Ciolan, Radio România Cultural, Mircea A. Diaconu, prof univ. Universitatea „Ștefan cel Mare”, Suceava – vor susține conferințe personale în cadrul temei propuse. De la ora 13:00, în foaierul Naționalului vor avea loc lansări de carte – Patrel Berceanu, „Teatrul în dialog cu veacul”, studii teatrale, Ed. Revers, Craiova, ediția a II-a. Volumul apare în colecția Biblioteca revistei „SpectActor”, 2024. Totodată, va fi prezentat volumul de teatru pentru copii, „Povești dăruite scenei”, de același autor. Dezbaterile sunt coordonate de Nicolae Coande, consultant artistic al TNC. De la ora 16:00, poeții prezenți vor citi din creația lor – Un tribut adus poeziei lui Patrel Berceanu. Prezintă, Mihai Firică, președintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România. Începând cu ora 17:00, criticul literar Mircea A. Diaconu va susține conferința „Caragiale. Mașinăria care ne înghite”, în cadrul Întâlnirilor SpectActor programate special pentru acest eveniment dedicat teatrologului Patrel Berceanu. Proiectul este inclus în programul Mnemosyne – Muze@Poezie – al Teatrului Național „Marin Sorescu”.
În cadrul Târgului de carte GAUDEAMUS Craiova 2024 se va prezenta ineditul proiect cultural “Cărți poștale cu scriitori din Oltenia”, proiect inițiat de Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România și susținut de Compania Națională “Poșta Română” S.A. Vă invităm să participați la evenimentul care urmează a se desfășura miercuri 13 martie 2024, ora 18.00, în foaierul Teatrului Național “Marin Sorescu”. Vor vorbi, despre noul proiect editorial, Mihai Firică, președintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, Doru Câplea, director regional al CN Poșta Română SA, Mihai Băileșteanu, art-designer și director al Editurii MJM, precum și Constantin Pădureanu, reprezentant al Comitetului de Conducere al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România. Alături de numeroșii vizitatori ai Târgului de carte GAUDEAMUS CRAIOVA 2024 sunt invitați să participe scriitorii olteni, în special cei ale căror poeme se regăsesc pe cărțile poștale, ocazie cu care poeții vor susține recitaluri din propriile creații. Inițiativa a fost generată de necesitatea de a promova lectura și interacțiunea cu scriitorii contemporani. Într-un context în care numărul cititorilor a scăzut dramatic iar scriitorii nu mai sunt în prim-planul societății, în ciuda faptului că reprezintă repere și chiar modele sociale prin natura creației originale pe care o slujesc, orice formă de atragere a publicului către carte este benefic. Vă eeamintim că, la sfârșitul anului trecut, Compania Națională “Poșta Română” a prezentat proiectul “Demnitate și curaj” prin care au fost omagiați luptătorii anonimi împotriva comunismului și figuri ilustre ale unor luptători împotriva totalitarismului, precum Monica Lovinescu. Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România a susținut acest proiect prin participarea președintelui Filialei Craiova, scriitorul Mihai Firică, la prezentarea care a avut loc la Craiova, alături de conducerea regională a Poștei Române. Proiectul “Cărți poștale cu scriitori din Oltenia” constă în promovarea unor scurte fragmente din creația a 50 de membri ai Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, personalități cu o notorietate considerabilă în întreaga Oltenie. Cele 50 de modele de cărți poștale vor avea imprimată fotografia și numele scriitorilor, iar pe verso caracteristicile unei cărți poștale, putând a fi puse în circulație pe baza achiziționării unor timbre poștale. Vă precizăm că nu se vor comercializa cărțile poștale din cadrul proiectului, exemplarele urmând a fi distribuite gratuit elevilor și studenților cu ocazia unor serii de întâlniri și lecturi publice susținute de către scriitorii olteni.
Profesorul și criticul literar Constantin M. Popa (1943-2016) va fi evocat de scriitori și colaboratori apropiați în cadrul evenimentului prilejuit de lansarea volumului de restituiri critice, “Închiderea cercului” (Ed. Aius 2023). Acesta va avea loc în foaierul Naționalului craiovean, vineri, 12 ianuarie, ora 16, 30. Vor susține alocuțiuni și vor prezenta figura cronicarului și a literatului scriitorii Xenia Negrea, Mihaela Albu, Gela Enea, Nicolae Marinescu, Marius Dobrin, Toma Grigorie, Nicolae Marinescu. Moderator al evenimentului, Nicolae Coande. Figură marcantă a vieții literare și culturale craiovene, Constantin M. Popa ar fi împlinit anul trecut 80 de ani. În perioada 1998-2016 a fost redactor șef al revistei Mozaicul, în seria nouă editată de o mână de oameni de cultură intrepizi. Ediția este îngrijită de prof. Nicolae Marinescu, director al revistei Mozaicul, cu ocazia împlinirii a 25 de la apariția seriei noi a revistei. În anul 2007, profesorul Constantin M. Popa făcea această confesiune: “De ce noul Mozaic? De ce iubim Mozaicul? Caut în aceste două întrebări o identificare și un context, un accent propriu menit să reveleze impulsul spre trăirea autentică a culturii… […] Pentru că din rumoarea expresivă a ansamblului, deslușesc așteptări, curiozitate, nostalgie, bucurii, iritări, chemări pline de încredere în competență, înțelegere larg cuprinzătoare, conlucrare, în dreptul la opinie al fiecăruia, în ideea că suntem necesari. Pentru că Mozaicul, prin înfruntarea rezistențelor conservatoare și a pudorilor excesiv indignate, marchează o schimbare de gardă. În fine, pentru că din cele 100 de numere ale noii serii, s-a structurat în background o exorbitantă Carte având 6400 de pagini și în care, pe măsură ce ea crește, ne vom muta treptat.” O parte importantă din această Carte a fost scrisă și semnată de Constantin M. Popa, iar volumul care se va lansa la Național o dovedește celor care vor să perceapă dimensiunea activității unui cronicar devotat literaturii și scriitorilor din România.
Sala Oglinzilor a Muzeului de Artă din Craiova a găzduit, vineri 24 noiembrie 2023, prima ediție a Galei scriitorilor din Oltenia, eveniment în cadrul căruia au fost decernate Premiile anuale pentru volumele publicate în 2022. Amfitrionul evenimentului a fost poetul Mihai Firică, președintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, care a prezentat inițiativa organizării Galei scriitorilor din Oltenia și a făcut un scurt bilanț a activității din acest an. Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Local Craiova și Consiliul Județean Dolj au oferit sprijin material evenimentului în calitate de parteneri. Premiile oferite scriitorilor au fost însoțite de lucrări de artă achiziționate de la Uniunea Artiștilor Plastici din Craiova, fiind expuse la Muzeul de Artă – Palatul Jean Mihail într-o expoziție care a prefațat evenimentul. În conformitate cu Statutul USR, juriul a acordat premii anuale scriitorilor: George Popescu - Cartea anului, critică literară - pentru volumul Radiografii critice în oglinzi retrovizoare (Editura Autograf MJM), Marius Ghica - Cartea anului, traduceri literare - Paul Valéry CAIETE fragmente (Editura Humanitas) și Toma Grigorie - Premiul Opera Omnia. Comitetul de Conducere al Filialei Craiova a USR a conferit Premii pentru volume publicate în 2022 scriitorilor Lorena-Gabriela Vasile – Debut - pentru volumul De ce plânge lumina (Editura Hoffman), Tony Paraschiv – Debut - pentru volumul Opifex (Editura Prier), Gela Enea – Critică literară – pentru volumul Cartea de identitate critică (Editura Neuma), Ionel Bușe – Premiul Jean Băileșteanu – proză – pentru volumul Femei de iasomnie (Editura Litera) și Titu Dinuț – Poezie – pentru volumul Patimile după Rembrandt (Editura Hoffman). Ca și în alți ani, Premiul pentru poezie Mihai Duțescu a fost acordat scriitorului Dan Anghelescu, prentru volumul Cămașa de forță a clipei (Editura Aius), având suportul financiar al familiei Duțescu. Activitatea deosebită a slujitorilor cuvântului scris a fost recompensată prin decernarea Premiului special pentru poezie scriitorului Constantin Preda, Premiul special pentru promovarea literaturii române prozatorului și poetului Ion Deaconescu, iar prozatorului Mircea Pospai i s-a conferit Premiul pentru promovarea între breslele creatorilor. Programele și proiectele de colaborare culturală au fost extinse în acest an, fapt marcat prin acordarea a două distincții pentru domeniul interpretării muzicale rapsodului Ion Crețeanu și violoncelistul Mircea Suchici, ambii fiind distinși cu Diploma de excelență. Cu o organizare complexă, prin care s-a dorit reflectarea colaborării cu instituții reprezentative din Cetatea Băniei, Gala scriitorilor din Oltenia a beneficiat de momente muzicale oferite de interpreți ai Filarmonicii Oltenia din Craiova. Cel mai important eveniment dedicat slujitorilor culturii scrise din Oltenia a prilejuit și semnarea acordului de constituire a Filialei Dolj a Alianței Naționale a Uniunilor de Creatori din România A.N.U.C., documentul fiind semnat de către Pavel Popescu (Uniunea Arhitecților din România), Mihai Firică (Uniunea Scriitorilor din România Filiala Craiova) și Emil Bănuți (Uniunea Artiștilor Plastici). Reprezentanții A.N.U.C. Filiala Dolj au stabilit ca, pe baza unui statut, să se realizeze o colaborare reală în vederea realizării unor obiective comune prin contacte funcționale, benefice tuturor componentelor, ca un mijloc/cadru pentru dialog, informare reciprocă și acțiune a uniunilor membre. Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România
Joi, 9.11.2023 va avea loc lansarea volumului ”Semiotica bancului”, de Cristi Nedelcu, apărut la editura Junimea. Evenimentul va avea loc în foaierul Teatrului Național din Craiova. Volumul va fi prezentat de prof.univ.dr. Cristiana Teodorescu și Mihai Firică, președinte al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România. Moderator va fi Nicolae Coande. ”Semiotica bancului” reprezintă teza de doctorat a lui Cristi Nedelcu, susțniută în 2016 la Școala Doctorală ”Alexandru Piru” a Universității din Craiova. Despre teză, Eugen Negrici scria ”Volumul lui Cristi Nedelcu dedicat bancului ca formă de expesie a comicului reprezintă una dintre puținele contribuții românești la cunoașterea riguroasă a acestui fenomen comunicativ complex. Abordarea coerentă, metodică și unitară a subiectului, precizia argumentației, stăpânirea instrumentelor teoretice, asimilarea unei biografii impunătoare, precum și aria exemplelor deschis calea constituirii la noi a unei veritabile semiotici a bancului”.
Festivalul de literatură ZILELE „MONICA LOVINESCU” Centenar, ediția a II-a, se va desfășura la Craiova în ziua de 2 noiembrie, orele 10:30, în foaierul Teatrului Național “Marin Sorescu”) și în 3, respectiv 4 noiembrie la Târgu Jiu (Biblioteca jud. „Christian Tell”) și Comuna Crușeț (Școala gimnazială). Evenimentul este organizat, în parteneriat, de către Uniunea Scriitorilor din România (Filiala Craiova), Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (Filiala „Tudor Arghezi”, Craiova), Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc IICCMER (București), Editura „Aius”, revista „Mozaicul” (Craiova), Asociația Culturală „Carmina Balcanica” (Craiova), Consiliul județean Gorj, și Primăria com. Crușeț (Gorj). Prin programul complex al manifestărilor (comunicări științifice, lansări și prezentări de carte, expoziție cu volumele semnate de Monica Lovinescu etc.) organizatorii doresc să readucă în memoria prezentului o personalitate de prim rang a exilului românesc, precum și o pagină importantă din activitatea jurnalistică și literară a scriitoarei și omului de radio care a fost Monica Lovinescu. La 100 de ani de la nașterea acestei mari personalități se cuvine să marcăm contribuția sa la lupta pentru libertate, democrație și adevăr, în amintirea anilor în care vocea sa ne-a susținut speranța tuturor ascultătorilor Radio „Europa liberă” în perioada regimului comunist. Participă scriitori și jurnaliști din România (Craiova, București, Constanța) și Franța (Paris). Intrarea la evenimente este liberă, în limita spațiilor disponibile.
Tinerii creatori pot face pasul către debut sau, în cazul celor care au debutat, către afirmarea literară cu ajutorul unuifestival-concurs organizat de către Primăria Municipiului Drobeta-Turnu Severin, Palatul Teodor Costescu, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România și Societatea Scriitorilor Danubieni. Festivalul-concurs PRIMA VERBA - Ediția I se va desfășura în perioada 20-21 septembrie 2023 la Drobeta-Turnu Severin, un prestigios juriu acordând premii care constau în tipărirea volumelor de debut a celor mai valoroase manuscrise, conferirea Medaliei Prima Verba și premii în bani pentru volumele de debut apărute în 2022 și 2023. Festivalul este dedicat debuturilor în poezie, proză, eseu, critică literară în limba română. REGULAMENTUL CONCURSULUI Secțiunea I – Manuscrise Se adresează autorilor care nu au debutat în volum personal. Manuscrisele ce vor fi trimise la concurs trebuie să cuprindă 60-100 pagini (la roman – text extras: 1 – 2 capitole) dactilo într-un exemplar pe suport de hârtie. Premiile constau în tipărirea manuscriselor desemnate de un juriu al Uniunii Scriitorilor din România, la Editura Prier, colecția Prima Verba. Secțiunea II – Debut în volum Se adresează autorilor care au debutat recent în volum personal cu poezie, proză, eseu, critică literară. Autorii pot trimite un exemplar din cărțile tipărite în 2022 și 2023. Se acordă medalia Prima Verba și premii în bani pentru titlurile premiate de juriu. Autorii sunt invitați să trimită manuscrisele și cărțile până pe data de 10 septembrie a.c., pe adresa: Palatul Culturii Teodor Costescu, Bdul Carol I nr. 2A, Drobeta-Turnu Severin. Informații suplimentare la telefon: 0729920051
Poetul Andrei Novac își va lansa cel mai recent volum de versuri - Lumea ta/ carnea mea/ oasele noastre – la Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman din Craiova, vineri 26 mai a.c., ora 16.00, în sala Dinu C. Giurescu. Volumul a apărut la Editura Litera și este ilustrat de Mircea Cantor. Întâlnirea literară îl va avea ca moderator pe scriitorul Mihai Firică, volumul fiind prezentat de către Gabriela Gheorghișor, Dan Ionescu și Cristian Liviu Burada. În cadrul lansării de carte vor avea loc un dialog cu cititorii, un scurt recital poetic și o sesiune de autografe. Evenimentul este organizat de Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România. Despre autor Andrei Novac s-a născut la 1 iulie 1983, în Târgu-Jiu. Licențiat în istorie al Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, respectiv absolvent al masteratului de Relații Internaționale și Integrare Euro-Atlantică din cadrul Universității București, Facultatea de Istorie. Din 2013, doctor în filologie al Universității de Vest din Timișoara. Autor a opt cărți de poezii și al volumului de istorie literară Valentin Tașcu, solitarul promoției ’70. Laureat al mai multor premii, printre care: Premiul „Mircea Ciobanu”, acordat de Uniunea Scriitorilor din România; Premiul pentru Poezie al Revistei „Convorbiri literare”, Iași, 2019; Premiul „Scriitorul lunii august 2019”, acordat de Uniunea Scriitorilor din România; Premiul Special, acordat de Filiala Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România 2019. Volumele: Regula timidității și Prin închisori și prin libertate au fost nominalizate la Premiul „Mihai Eminescu”, acordat de Academia Română. Lector universitar, diplomat și manager cultural. Din 2009, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România a avut inițiativa de a lansa un proiect de promovare a lecturii în rândul tinerilor, semnând în acest sens un Protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj. Documentul a fost semnat de către Mihai Firică, președinte al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România și de către prof. Daniel Alexandru Ion, inspector general șscolar al ISJ Dolj. În scurt timp, parteneriate similare vor fi semnate de către președintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România cu toate Inspectoratele Școlare Județene din Oltenia. În cadrul conferinței de presă, desfășurată luni, 15 mai 2023 la sediul ISJ Dolj, a fost prezentat proiectul „SCRIITORI LA CATEDRĂ” ce vizează promovarea lecturii în rândul elevilor și a cadrelor didactice, construirea unei punți reale de comunicare între tinerii cititori și scriitori. Proiectul educațional „SCRIITORI LA CATEDRĂ” reprezintă o manifestare prin care scriitori din Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România vor participa la întâlniri cu elevii și cadrele didactice. Au existat experiențe anterioare, benefice pentru promovarea lecturii în școli, în care un număr de elevi primeau vizita unor scriitori. Partenerii își doresc atât permanentizarea colaborării, un ritm susținut al evenimentelor și creșterea numărului de întâlniri, cât și creșterea complexității interacțiunii între creatori și tinerii care aspiră la statutul de scriitori. Formatul întâlnirilor va fi de doi scriitori, de preferință care abordează genuri literare diferite (proză, poezie, critică literară, dramaturgie etc), care să susțină „o oră de limbă și literatură română”, comunicând despre experiențele personale de creator, lectură din propria creație, activitatea Uniunii Scriitorilor din România, aspecte ale pieței editoriale, precum și dialoguri cu elevii și profesorii. În cadrul proiectului acțiunile de promovare nu vor viza comercializarea de carte și nu va fi afectat procesul educațional, programul întâlnirilor fiind stabilit de către coordonatori stabiliți de către cei doi parteneri. Prin sponsorizări sau donații atrase vor putea fi susținute de către Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România activități conexe proiectului, în special costurile de deplasare în județul Dolj și județele învecinate. Participarea la întâlnirile cu elevii și cadrele didactice este o activitate voluntară, neremunerată, cu scopul de a promova literatura română, activitatea și creațiile membrilor Filialei Craiova, precum și susținerea tinerilor care doresc să participe la evenimente literare și să publice în revistele culturale. În acest sens, scriitorii participanți la proiect vor fi solicitați să participe la activități menite a stimula lectura, cum ar fi cluburi de lectură, tabere de creație, cenacluri literare sau lansări de cărți și reviste culturale. Proiectul „SCRIITORI LA CATEDRĂ” este inițiat de Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Craiova în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj. O primă etapă de realizare a activităților prevăzute în cadrul acestui proiect se desfășoară în perioada 10.05.2023 – 31.05.2023, durata parteneriatului putând fi extinsă și după termenul limită prevăzut – sfârșitul anului școlar 2023-2024. Mihai Firică Președinte al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România
În perioada 27-28 aprilie a.c., Teatrul Național „Marin Sorescu”, Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România au organizat cea de-a III-a ediție a Festivalului de Poezie și Dramaturgie „Patrel Berceanu”. Partener, Pen Club România. Evenimentele primei zile s-au desfășurat în spațiile Teatrului Național Craiova, acolo unde Patrel Berceanu a fost timp de 16 ani secretar literar în linia edificată de scriitori importanți precum Liviu Rebreanu, Adrian Maniu, Ion D. Sîrbu. Invitații lui Nicolae Coande la dezbaterea cu tema „Teatrul contemporan – criză sau abundență?” au fost Doina Papp, critic de teatru, respectiv Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, editor „Tracus Arte”. Cu acest prilej a fost lansat volumul „Cel care trece” (Ed. MNLR, 2023) cronici, portrete și studii teatrale, autor Doina Papp, care a fost premiată la această ediție cu Premiul pentru Dramaturgie „Patrel Berceanu”. În aceeași zi au fost lansate cele patru volume antume de poezie semnate de Patrel Berceanu. Cărțile au fost reeditate, prin grija scriitorilor Constantin Barbu (suport financiar) și Nicolae Coande (redactor de carte), la Editura „Revers”, Craiova: „Sentimentul baricadei” (Ed. Scrisul Românesc, 1976), „Poeme în mărime naturală” (Ed. Scrisul Românescnesc, 1991). Actorii Angel Rababoc și Petronela Zurba au recitat din poezia sa. Emil Boroghină, președinte al Fundației Shakespeare Craiova, a evocat în cuvinte calde personalitatea secretarului literar Patrel Berceanu, autorul monografiilor teatrale „Titus Andronicus” și „Ubu Rex cu scene din Macbeth”. Mihai Firică, președintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, a realizat un portret peste timp al regretatului scriitor dispărut prematur și a exprimat dorința ca evenimentul să fie susținut de mai multe instituții pentru a căpăta o anvergură națională. Vineri, 28 aprilie, un grup de scriitori și prieteni, Mihai Firică (organizator), Nicolae Coande, Doina Pologea, Cornel Bălosu, Marius Dobrin, Liviu Jianu, Julien Caragea, Ana Paraschivescu, Amelia Etegan au mers la Băilești, orașul natal al poetului, la o întâlnire cu elevi și profesori de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, acolo unde Patrel Berceanu și-a făcut studiile gimnaziale. Oaspeții au fost primiți de către prof. Mihaela Cioplea, managerul unității școlare, la eveniment participând un număr de elevi, finalul întâlnirii fiind marcat printr-un recital poetic. Organizatorii aduc mulțumiri doamnei Dorina Draculet și domnului Mitel Gîrleanu, prieteni ai poetului, adevărați animatori culturali ai unui municipiu cu un mare potențial artistic. Evenimentul din Băilești s-a încheiat printr-o evocare și recital poetic pe insula Balasan - Ghenciu, loc drag poetului și prietenilor săi băileșteni.
În cadrul Târgului de carte GAUDEAMUS Ediția Craiova 2023, Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România organizează o prezentare a activității doamnelor și domnișoarelor în cadrul dezbaterii “Literatura feminină”, eveniment literar derulat în primele două zile ale târgului, 1 și 2 martie a.c. Întâlnirea literară oferă momente de dialog, recitaluri din propria creație și prezentare de carte. Invitatele vor purta dialoguri cu cititorii, vor deztabe tema propusă și vor oferi celor prezenți scurte fragmente de lectură din propria creație. 1 martie, ora 14.00 – 14.45 – Scriitori invitați: Mihaela Albu, Carmen Theo Făgețeanu, Rodica Păvălan, Camelia Radulian, Florina Ungureanu. Moderatorul întâlnirii va fi scriitorul Mihai Firică, membru în Comitetul de conducere al USR Filiala Craiova 2 martie, ora 11.00 – 11.45 – Scriitori invitați: Aurora Dumitrescu, Gela Enea, Eleanor Mircea, Ana Paraschivescu. Ioan Lascu, președintele USR Filiala Craiova, va fi moderatorul întâlnirii din 2 martie a.c. Intrarea la eveniment este liberă! Uniunea Scriitorilor din România Filiala Craiova este partener al Târgului de carte GAUDEAMUS 2023 Craiova, în cadrul evenimentul având loc dezbateri literare, sesiuni de autografe, lansări de carte sub egida Filialei, precum și oferirea a două premii care constau în vouchere în valoare de 200 lei.
Membrii Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România (USR) și-au ales o nouă conducere în urma desfășurării Adunării Generale, eveniment cuprins în Calendarul alegerilor din anul 2023. În cadrul alegerilor organizate pentru conducerea Uniunii Scriitorilor din România s-a desfășurat și votul în Filiala Craiova pentru alegerea Președintelui, în cursă fiind înscriși Nicolae Manolescu, actualul președinte în funcție, precum și scriitorul Doru Ciucescu. La evenimentul desfășurat în sala de conferințe a Muzeului Olteniei, miercuri 22.03.2023, au participat un număr de 75 de membri din cei 122 de scriitori înscriși în evidențele Filialei Craiova. Scriitorul Mihai Firică a fost ales în funcția de președinte al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România pentru mandatul 2023-2028, întrunind un număr de 64 de voturi din cele 74 exprimate. Totodată, Mihai Firică va face parte din Consiliul Uniunii Scriitorilor din România conform Statutului USR. În viitorul Comitet de Conducere al Filialei Craiova a USR au fost aleși Florian Copcea, Spiridon Popescu, Constantin Pădureanu, Mihaela Albu și Ionel Bușe (în cazul ultimilor doi având loc un balotaj, fapt care va genera o rotație la jumătatea mandatului). Supleanți au fost desemnați, în ordinea numărului de voturi obținute, Dan Ionescu, Viorel Mirea, Petrișor Militaru, Marius Ghica și Ileana Roman. Din partea conducerii Uniunii Scriitorilor din România au fost prezenți Varujan Vosganian, prim-vicepreședinte, Horia Gârbea, director de imagine, Răzvan Voncu, director de programe externe, precum și Cristian Pătrășconiu, președintele Comisiei de numărătoare a voturilor exprimate în alegerile din 2023. Scriitorul Doru Ciucescu, în calitate de candidat la Președinția USR, a fost prezent pentru a-și expune programul de candidatură. Ioan Lascu, președinte în exercițiu al Filialei Craiova, și-a prezentat Raportul final de activitate, manifestându-și opțiunea de a nu mai candida pentru un nou mandat. Scriitorii prezenți au votat într-o urnă specială pentru a desemna pe viitorul Președinte al USR pentru mandatul 2023-2028, rezultatul urmând a fi comunicat în data de 5 aprilie a.c., dată la care vor fi centralizate rezultatele din cele 20 de Filiale, în cadrul Consiliului Uniunii Scriitorilor din România urmând a fi validate și rezultatele Adunării Generale a Filialei Craiova și ale tuturor Filialelor din țară și Republica Moldova. Mihai Firică, președinte ales al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România: Programul meu de candidatură are drept viziune generală recâștigarea prestigiului breslei prin impunerea de evenimente în comunitate, comunicare reală, transparență și promovarea scriitorilor din Oltenia. Cu sprijinul conducerii centrale și implicarea fiecărui membru, cred că ne putem atinge scopul de a promova valorile Olteniei și pe creatorii săi din domeniul culturii scrise. Prioritățile Filialei Craiova a USR sunt obținerea unui sediu corespunzător desfășurării activității, parteneriate cu instituții de cultură și administrația locală, strângerea de fonduri pentru realizarea unui program de activități prin care să ne impunem pe agenda evenimentelor de importanță națională. Voi propune înființarea unui Muzeu al Literaturii din Oltenia, o inițiativă mai veche a breslei noastre, precum și atribuirea de denumiri unor spații publice legate de personalități ale culturii scrise. Cred în misiunea scriitorilor de a promova cartea, iar în acest sens se va derula programul Scriitori la catedră, continuând și o serie de evenimente demarate în ultimii ani, cum ar fi Festivalul Internațional Macedonski, Festivalul de poezie și dramaturgie Patrel Berceanu și Zilele Monica Lovinescu. Cred în forța unității breslei scriitorlor din Oltenia și, sprijinit de Comitetul de Conducere nou ales, mă voi dedica relansării și diversificării activității Filialei Craiova a Uniunii Scriitorlor din România. 23.03.2023 Uniunea Scriitorilor din România Filiala Craiova
Uniunea Scriitorilor din România (Filiala Craiova) Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (Filiala „Tudor Arghezi” Craiova) Biblioteca județeană „Alexandru și Aristia Aman” Editura „Aius” și revista „Mozaicul” (Craiova) Asociația Culturală „Carmina Balcanica” FESTIVAL DE LITERATURĂ. Ediția I REMEMBER MONICA LOVINESCU. Exilul – „o paranteză cât o existență” Craiova, Crușeț (județul Gorj) 3-4 noiembrie 2022 PROGRAM Joi, 3 noiembrie, orele 16.30 (Biblioteca județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Craiova) • Deschiderea Festivalului: Cuvânt de salut din partea conducerii Bibliotecii „Alexandru și Aristia Aman” (Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii „Aman” din Craiova); Cuvânt de salut din partea conducerii USR (Ioan Lascu, președintele Filialei Craiova a USR); Cuvânt de salut din partea conducerii UZPR (Mircea Pospai, președintele Filialei „Tudor Arghezi” Craiova). • Desfășurarea simpozionului (moderator: Mihaela Albu): Dinu Zamfirescu (istoric, fost corespondent al Secției Române a postului BBC de la Paris, colaborator al presei românești din exil, membru al Colegiului CNSAS) – titlu rezervat; Daniela Zeca Buzura (profesor universitar, prozatoare, eseistă, realizator TV) – Monica Lovinescu: o voce la microfon: Marina Dumitrescu (realizator radio și TV, publicist) – Radiocultura - un scop atins. Despre corespondența oralitate/scriere în viața și cariera Monicăi Lovinescu; Ioan Lascu (prof. univ., scriitor) – Monica Lovinescu pe unde scurte; Dan Anghelescu (scriitor) – Monica Lovinescu: Est/ Etica neuitării; Mihaela Albu (prof. univ., scriitor) – Monica Lovinescu și datoria de memorie (Jurnale și memorii); Mircea Pospai (jurnalist, scriitor) – O dragoste până la capăt: ultimele prezențe pe undele radio; Lucian Dindirică (manager Biblioteca „Aman”) – Monica Lovinescu și alți mari exilați, reîntorși acasă, în Muzeul Cărții și Exilului Românesc. • Lansare de carte: Această dragoste care ne leagă (ediția a III-a, editura Corint) de Doina Jela (Prezintă: Mihaela Albu, Camelia Zăbavă și autoarea) • Expoziție de carte și reviste: Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman”, Editura Aius Craiova (colecția „Cărțile exilului”, coordonator: Mihaela Albu), revista „Mozaicul”, Asociația Culturală „Carmina Balcanica”. Vineri, 4 noiembrie, orele 10 (comuna Crușeț, județul Gorj): • Primirea participanților la Primăria comunei. Salutul dlui primar Teodor Godeanu; • Vizitarea Școlii gimnaziale și întâlnirea scriitorilor cu elevii și cadrele didactice. Scurt istoric al școlii; • Prezentarea personalității Monicăi Lovinescu și legătura sa cu comuna Crușeț; • O fiică a comunei Crușeț: prof. Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu. Evocarea destinului său în volumul Această dragoste care ne leagă – autor: Doina Jela. Prezintă: Mihaela Albu, Ruxandra Hurezean, Zenovie Cârlugea, Doina Jela; • Moment artistic: piese folclorice tradiționale, reprezentative pentru zona Crușeț; • Vizitarea locurilor ce amintesc de familia Bălăcioiu. Participă personalitățile prezente la simpozion, scriitori și jurnaliști, membri ai Fililalelor Craiova ale Uniunii Scriitorilor din România și Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România: Mihai Firică, Ion Munteanu, Toma Grigorie, Tudor Nedelcea, Nicolae Marinescu.
Organizată de Teatrul Național „Marin Sorescu”, Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România și PEN Club România în perioada 15-16 septembrie 2022, cea de-a II-a ediție a Festivalului de literatură și dramaturgie „Patrel Berceanu” l-a desemnat pe scriitorul Vasile Baghiu drept laureat al Premiului pentru Poezie. Poetului nemțean i-a fost acordat premiul “pentru valoarea operei sale literare, în semn de apreciere pentru conștiința artistică probată în timp”. Vasile Baghiu a susținut conferința „Metaversul himeric al poeziei”, eveniment inclus în agenda festivalului și derulat sub egida Adunarea poeților. Proiectul este inclus în programul Mnemosyne – Muze@Poezie – al managerului Teatrului Național „Marin Sorescu”. Festivalului de literatură și dramaturgie „Patrel Berceanu” a adus în discuție activitatea de teatrolog a lui Patrel Berceanu, un eminent cunoscător al teatrului românesc. În prima zi, la Teatrul Național „Marin Sorescu" a avut loc dezbaterea cu tema „Teatrolog și secretar literar – memoria vie a scenei”, cu accent pe activitatea și cărțile de profil ale lui Patrel Berceanu. Au avut prezentări invitați din țară, critici de teatru și teatrologi, precum și scriitori, actori, muzicieni din Craiova. Teatrul Național Craiova a reeditat într-un volum monografiile spectacolelor Titus Andronicus și Ubu rex cu scene din Macbeth (regia Silviu Purcărete) concepute și scrise de Patrel Berceanu. Data de 16 septembrie a fost rezervată poeziei, discuțiilor privind receptarea critică în postumitate a operei sale, precum și lansărilor de carte. Poeți din cadrul Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România au susținut lecturi scurte din poezia lor și au rememorat momente petrecute alături de poetul Patrel Berceanu. Actorii Naționalului craiovean Aurelian Titu, Angel Rababoc și Nicolae Vicol au recitat din poezia lui Patrel Berceanu. Evenimentele din cele două zile au fost moderate de scriitoriii craioveni Nicolae Coande și Mihai Firică. Pentru a întregi registrul editorial al manifesării literare, au fost prezentate și lansate o serie de volume, în prezența autorilor: Ionel Ciupureanu (hangare, Casa de Editură Max Blecher, 2022) Vasile Baghiu (Respirație asistată, Ed. Eikon, 2021), Claudiu Komartin (17 poeme de dragoste și un pantoum, imperfect, Casa de Editură Max Blecher), Nicolae Coande (Tequila Verano/Vara Tequila, Ed. Autograf MJM, 2022), Marius Ghica (Paul Valery, Caiete, Ed. Humanitas, 2022).
Prelegerea-dialog Metaversul himeric al poeziei, susținută de scriitorul Vasile Baghiu, va explora reperele de bază ale „himerismului poetic”, concept și manifest lansat de autor în 1998, dar și perspectiva unei „vieți paralele” coerente și funcționale („second life”, în limbajul internautic recent) pe care acest concept o poate pune în funcțiune ca pe un „metavers” distinct și autonom, însă cu legături vizibile și necesare cu viața „live”. Poetul consideră că poezia poate fi un astfel de metavers, mai cu seamă dacă folosește instrumentele „himerismului poetic”, așa cum le-a prezentat în manifestele himerismului și cum au fost reflectate în poemele himerice: călătoria în timp, pentru conectarea la evenimente sau situații din istorie sau cu altele posibile din viitor, călătoria în spații și locuri greu de atins din cauza limitelor vieții obișnuite, transfigurarea prin crearea personajului heteronimic de tip pessoan și construirea unei identități (și vieți) paralele, apropierea de suferință, izolare și boală ca mijloc de descifrare a misterului vieții și de evitare a superficialității specifică timpurilor noastre, accesarea științei cu mijloacele poeziei ca mod de extindere a cunoașterii poetice și de umanizare a caracterului tehnicist în exces a vieții, schimbarea vieții în plan individual (posibilitate probată și prin achizițiile din ultimele decenii ale abordărilor terapeutice narative, în care Vasile Baghiu s-a format ca psiholog), punerea în același plan a „poeziei trăite” și a „poeziei scrise”, două entități pe care poetica himeristă le utilizează. Poetul va ilustra incursiunile eseistice cu fragmente din poemele sale și va fi deschis dialogului cu participanții. Vasile Baghiu (n. 5 decembrie 1965, Borleşti, Neamţ) este creatorul conceptului poetic al "himerismului". Membru al PEN-Club și al Uniunii Scriitorilor (1996-2017). A publicat zece volume de poezie (Gustul înstrăinării, Rătăcirile doamnei Bovary, Febra, Maniera, Himerus Alter în Rheinland, Depresie, Cât de departe am mers, Metode simple de încetinire a timpului, Visuri pe care mi le pot permite, Respirație asistată), o culegere de proză scurtă (Punctul de plecare), trei romane (Ospiciul, Planuri de viaţă, Fericire sub limite) şi numeroase articole şi eseuri în reviste. Este inclus în antologii și istorii literare importante, cum ar fi O panoramă critică a poeziei românești din secolul al XX-lea de Marin Mincu, Istoria literaturii române contemporane de Mihai Iovănel și Manualul vânătorului de poeți de Nicolae Coande. A obţinut câteva burse „writers-in-residence” în Germania, Scoția, Elveția, Austria, iar fragmente din opera sa au apărut, în traduceri, în reviste și antologii din străinătate, între care Banipal, Serta, Buchkultur, The Orange Room Review, The Penmen Review, Magma Poetry, Ooomph Press. În ultimii ani, numeroase poeme însoțite de prezentări ale conceptului poetic al „himerismului” au fost incluse în publicații din Australia precum The Cordite Poetry Review, The AALITRA Review, Parralel Worlds - Words Reflected, Bordertown (TransCollaborate), Poetry in Process, Coolabah. Vasile Baghiu a avut mai multe experienţe de muncă: asistent medical, ziarist, realizator-prezentator tv, profesor. Fondator al primei reviste de educație pentru sănătate din România, autor de manuale de specialitate medicală (Teoria și practica nursing), actualmente este psiholog la D.S.P. Neamţ, unde susține o serie de conferințe-dialog de promovarea sănătății, Cultura sănătății, în școli și la biblioteca publică. Are în lucru romanul Confesiunile unui scriitor alergător, experiment himeric de scriere „live” pe citestema.ro, care are ca sursă de inspirație propria experiența recentă de alergător. Are în pregătire la Editura Eikon volumul de poezie Avantajul de a nu câștiga nimic. Este căsătorit și are doi copii.
Teatrul Național „Marin Sorescu” și Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România organizează în perioada 15-16 septembrie 2022 cea de-a II-a ediție a Festivalului de literatură și dramaturgie „Patrel Berceanu”. Proiectul este inclus în programul Mnemosyne – Muze@Poezie – al managerului Teatrului Național „Marin Sorescu”. Prima ediție desfășurată în anul 2019, în colaborare cu Primăria și Casa de Cultură a Municipiului Băilești, a dezbătut opera literară a scriitorului Patrel Berceanu (1951-2006) și a prilejuit evocarea acestuia de către scriitorii participanți, precum și golul lăsat de plecarea sa timpurie. Ediția curentă a festivalului își propune să aducă în discuție inclusiv activitatea de teatrolog a lui Patrel Berceanu, un eminent cunoscător al teatrului românesc. Astfel, pe 15 septembrie, în spațiile Teatrului Național „Marin Sorescu" va avea loc dezbaterea cu tema „Teatrolog și secretar literar – memoria vie a scenei”, cu accent pe activitatea și cărțile de profil ale lui Patrel Berceanu. Vor participa invitați din țară, critici de teatru și teatrologi, precum și scriitori, actori, muzicieni din Craiova. Teatrul Național Craiova va reedita într-un volum monografiile spectacolelor Titus Andronicus și Ubu rex cu scene din Macbeth (regia Silviu Purcărete) concepute și scrise de Patrel Berceanu. Data de 16 septembrie este rezervată poeziei, discuțiilor privind receptarea critică în postumitate a operei sale, lansărilor de carte. Poeții craioveni vor susține lecturi scurte din poezia lor, iar actorii Naționalului craiovean vor recita din poezia lui Patrel Berceanu. Vor avea loc câteva prezentări de carte ale autorilor invitați. Ziua va culmina cu o conferință susținută de poetul Vasile Baghiu, invitat special la Adunarea Poeților 2022. El va susține conferința Metaversul himeric al poeziei. * La 16 ani de la dispariţia unuia dintre cei mai valoroşi poeţi și intelectuali ai Craiovei, Patrel Berceanu, profilul acestuia poate fi instituit ca efigie a spațiului creator al zonei – și nu numai. În 2019 am omagiat, într-un grup de prieteni și de admiratori, viaţa şi opera unui scriitor pentru care poezia, teatrul, publicistica sa angajată constituie un reper al spiritualității din această parte de țară. Festivalul de poezie „Patrel Berceanu” a avut atunci momentul său. Însă anii care au urmat acestui prim impuls, grevați de pandemie și suspiciune generalizată, au blocat continuarea unei inițiative la care s-a raliat poetul și publicistul Mihai Firică. Prima ediție a reunit scriitori solidari cu memoria unui poet și om de cultură iubit în oraș și prețuit în locuri de elecțiune spirituală. Patrel Berceanu a cultivat arta dialogului, a prieteniei, a polemicii cordiale. Există numeroși scriitori și artiști care îl păstrează viu în memoria lor, dar îl și mistifică în amintire. În adunările scriitoriceşti din Craiova, el a fost vocea cea mai lucidă – a opoziţiei la încremenire, anchilozare, cult al personalității, prostie cu ștaif. Combătea pe faţă bizantinismul de duzină din anumite zone ale breslei literare, veleitarismul şi duplicitatea devenită normă de viață, carențele vieții teatrale românești. Era pentru profesionalism și luciditate în profesie, artă, viață. La fel de intens, era primul care elogia delicatețea și discreția celor care au înțeles: arta adevărată e pentru oameni, nu pentru arhive, muzee și măriri personale. Ironia subiacentă poemelor sau pamfletelor care vizează oportuniștii și carieriștii la vârf au reprezentat marca și blazonul său onest. Inițiativele și activitățile sale culturale fac din Patrel Berceanu un scriitor cu implicare civică superioară, impulsionată de un sentiment rar al compasiunii și carității, iar literatura, inclusiv cea teatrologică, care a rămas în urma sa poate constitui un exemplu de profesionalism și de altruism inclusiv pentru generațiile tinere. Ar fi împlinit, pe 19 aprilie 2022, 71 de ani. Programul evenimentelor Joi, 15.09.2019, Craiova – 15,45 – Deschiderea Festivalului de Literatură și Dramaturgie „Patrel Berceanu” – ediţia a II-a - Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova (foaier). – 16.00-18.00 – Masa rotundă: „Teatrolog și secretar literar – memoria vie a scenei”. Participă Doru Mareș, teatrolog, scriitor (București), Victoria Balint, teatrolog Teatrul „Regina Maria” (Oradea), Codruța Popov, consultant artistic Teatrul Național „Mihai Eminescu” (Timișoara), Gabriela Riegler, Relații Publice, Muzeul Național al Literaturii Române (București), Mădălin Guruianu, consilier imagine, „Opera Comică pentru Copii” (București), Emil Boroghină, societar de onoare al TN „Marin Sorescu” (Craiova), Nicolae Marinescu, director Ed. „Aius” (Craiova). Moderator, Nicolae Coande Lansarea monografiilor de spectacol: Patrel Berceanu, Titus Andronicus & Ubu rex cu scene din Macbeth, Ed. Aius, 2022. Prezentarea volumului Ariel din spatele scenei, coordonatori Elisabeta Pop, Raluca Sas Marinescu (Presa Universitară Clujeană, 2021) Vineri, 16.09.2022 11.oo – Evocare a scriitorului Patrel Berceanu – scriitori, critici literari, poeți (include recital un poem al participanților). Moment muzical: Mircea Suchici 12,oo – Spectacol-lectură susţinut de actori ai Teatrului Naţional „Marin Sorescu” Portret în timp” – evocări, recital de poezie cu participarea actorilor: Eugen Titu, Angel Rababoc, Nicolae Vicol. 13.00 – Decernarea Premiului pentru Poezie „Patrel Berceanu . 17,00 – Conferință Vasile Baghiu, „Metaversul himeric al poeziei” (Adunarea Poeților 2022) Lansări de carte Ionel Ciupureanu (hangare, Casa de Editură Max Blecher, 2022) Vasile Baghiu (Respirație asistată, Ed. Eikon, 2021), Claudiu Komartin (17 poeme de dragoste și un pantoum, imperfect, Casa de Editură Max Blecher), Nicolae Coande (Tequila Verano/Vara Tequila, Ed. Autograf MJM, 2022), Mihai Firică (Anilos perdidos en oceanos desconocides/ Inele pierdute în oceane necunoscute, Ed. NoteBook poiesis, Chile, 2022), Marius Ghica (Paul Valery, Caiete, Ed. Humanitas, 2022). Prezintă: Nicolae Coande, Mihai Firică Organizatori: Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova. * Patrel Berceanu s-a născut la 19 aprilie 1951 în Băileşti. În 1980 a obţinut licenţa la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (secţia Teatrologie-Filmologie). În perioada studenţiei a frecventat cenaclul „Amfiteatru”, iar mai târziu a fost unul dintre participanţii activi de la cenaclul „Ramuri” condus de scriitorul Marin Sorescu. A fost un admirabil secretar literar al Teatrului Naţional din Craiova (1990-2006), în linia edificată de nume ca Liviu Rebreanu, Adrian Maniu, Ion D. Sîrbu, dar și director al Teatrului „Colibri” din Craiova și secretar al Filialei Craiova a USR (1994-1996). A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru UNITER şi membru al secţiei române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. A debutat publicistic cu poezie în Preludiu (suplimentul literar si artistic al „Scânteii tineretului”, nr. 31/1969). Un an mai târziu a debutat editorial cu volumul de poezie „Sentimentul baricadei” (Ed. Scrisul Românesc, 1976). A colaborat la revistele „România literară”, „Ramuri”, „Luceafărul”, „Amfiteatru”, „Viaţa studenţească”, „Teatrul”, „Vatra”, „Familia”, „Suplimentul literar-artistic al Scînteii tineretului”, „Viaţa Românească”, „Tribuna”, etc. În străinătate, a publicat în revistele „Belvedere” (Franţa, 1995) şi „Wiener Festwochen” (Austria, 1993). După debut, Patrel Berceanu a publicat volumele de poezie „Poeme în mărime naturală” (Ed. Scrisul Românesc, 1983), „Întâmplarea cea mare” (Ed. Eminescu, 1984), „Lacrimi civile” (Ed. Scrisul Românesc, 1991), „Planetă de poet”, antologie (Ed. MJM, Craiova, 2003), precum şi monografiile teatrale „Titus Andronicus – monografia unui eveniment teatral” (Ed. Aius, 1997) şi „Ubu Rex cu scene din Macbeth” (Ed. Aius, 2000). Împreună cu Doina Pologea, soţia sa, a semnat volumul „Noi povestiri după piesele lui Shakespeare” (Ed. Dionysos, 1992). Este prezent cu poezie în antologiile „Young Poets of a new Romania” (Forest Books. London & Boston, 1991), „Day after Night” (Criterion Publishing, SUA, 1999), Sorescu’s Choice, (Bloodaxe Books, Irlanda, 2002). Este deţinătorul următoarelor premii: Premiul Revistei „Luceafărul” (1974), Premiul Revistei „Amfiteatru” (1976, 1980), Premiul Revistei „Ramuri” (1984), Premiul U.T.C. (1984), Premiul Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România (1991, 1992). În 2004 i s-a conferit din partea Preşedinţiei României Medalia Meritul Cultural clasa a III-a, categoria F – pentru „Promovare a culturii”. A participat la Simpozionul liderilor de teatre din Europa de Sud-Est (Budapesta, 1993), la Reuniunea ataşaţilor de presă din cadrul Convenţiei teatrale europene (CTE, Paris, 1999) şi la Seminarul teatrului universitar şi şcolar (Universitatea din Corsica, Bastia, 1999). În 1994 a beneficiat de un stagiu de cercetare la Centrul dramatic naţional din Caen (Franţa). S-a stins din viață pe 2 mai 2006, în București. La prima ediție a Festivalului i s-a tipărit antologia de poezie, „șase feluri de frică, șapte feluri de curaj”, ediție îngrijită de Doina Pologea (Ed. Aius, 2019). La această ediție, premiul pentru poezie a fost înmânat poetului Marian Drăghici.
Stimaţi colegi, Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, împreună cu Biblioteca judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” şi Casa de cultură „TraianDemetrescu” din Craiova, organizează în zilele de 27 şi 28 mai 2022, la Craiova, ediţia a patra a Festivalului naţional „Alexandru Macedonski”. Vă invităm să participaţi la evenimentele culturale al căror desfăşurător urmează să-l comunicăm în timp util, iar cei care doresc să susţină studii, eseuri, articole etc. la sesiunea de comunicări dedicată vieţii şi operei scriitorului omagiat sunt rugaţi să se înscrie până pe data de 15 mai 2022, trimiţând şi materialele elaborate în acest scop pe adresa email.ion.munteanu@gmail.com. Exegezele dumneavoastră vor fi publicate până pe data de 24 noiembrie a.c., în volumul IV al „Caietelor macedonskiene”. Vă mulţumim pentru colaborare şi profesionalism. Preşedintele Filialei Craiova a U.S.R., Ioan Lascu Directorul Festivalului național „Alexandru Macedonski”, Ion Munteanu
,,Veniți: privighetoarea cântă și liliacul e-nflorit!” Festivalul Internaţional „Alexandru Macedonski”, ediţia a III-a În zilele de 28 şi 29 mai 2021, Uniunea Scriitorilor din România, prin Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor, în colaborare cu Consiliul Judeţean Dolj (prin instituţiile subordonate: Biblioteca județeană „Alexandru şi Aristia Aman”, Muzeul de Istorie „Oltenia”), Primăria municipiului Craiova (Casa de cultură „Traian Demetrescu”), Teatrul Naţional „Marin Sorescu” şi Primăria comunei Goieşti, judeţul Dolj, organizează cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional „Alexandru Macedonski”. Manifestările culturale ce se vor desfăşura cu acest prilej vor reuni personalităţi ale culturii naţionale şi locale, precum şi din Republica Moldova şi Franţa, scriitori, critici şi istorici literari care se vor întruni în două sesiuni de comunicări ştiinţifice dedicate vieţii şi operei scriitorului, dar şi actori şi muzicieni profesionişti inspiraţi de opera poetică a lui Alexandru Macedonski. În colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, cu aceeaşi ocazie se va organiza şi o expoziţie de documente inedite care vor ilustra viaţa şi opera marelui scriitor omagiat. Prin urmare, prieteni ai creaţiei literare a lui Alexandru Macedonski, vă invităm să participaţi la eveniment, înscrierea urmând a fi făcută pe adresele ioanlascu75@yahoo.com şi office@ionmunteanu.eu până pe 5 mai 2021 (nume participant, date de contact (telefon mobil & adresă e-mail), titlul comunicării şi numărul de pagini, cu aproximaţie), iar până pe 20 mai 2021, pe aceleaşi adrese, aşteptăm textul integral al comunicărilor dumneavoastră. Ele vor fi susţinute în cadrul Festivalului, la Biblioteca judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova şi, a doua zi, în sala de festivităţi a Primăriei comunei Goieşti, ulterior fiind publicate în volumul III al Caietelor macedonskiene. Cu preţuire, Ioan Lascu, Preşedinte al Filialei Craiova a U.S.R.
Program Miercuri, 26 februarie 12.00 RADIO ROMÂNIA DESCHIDEREA OFICIALĂ A CELEI DE A XIX-A EDIȚII A TÂRGULUI GAUDEAMUS CRAIOVA Transmisiune în direct la Radio România Oltenia Craiova Invitați: reprezentanți ai administrației publice locale și ISJ Dolj, scriitorul Ioan Lascu - președintele de onoare al Târgului Gaudeamus Craiova, președintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova. 12.30 – 13.00 Lansare carte: „Monografia Olteniei”, autor prof.univ.dr. Dumitru Otovescu Moderator: conf.univ.dr. Gabriela Rusu Păsărin Invitați: prof.univ.dr. Nicoale Panea, prof.univ.dr. Tudorel Ciurea și I.P.S. Irineu – Mitropolitul Olteniei 13.00 – 14.00 RADIO ROMÂNIA OLTENIA CRAIOVA ȘI UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA - FILIALA CRAIOVA Dezbatere cu tema: „Telefoane versus biblioteci” 14.00 – 14.30 ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCUREȘTI Lansarea cărților: „Grafică, design și creație publicitară. De la proiectare conceptuală la produs finit”, autor Cristian Ionuț Tatu Analiza datelor de marketing. Ghid practic pentru studenți și specialiști” autor: Cristian Ionuț Tatu Invitați: lect. univ. dr. Cristian Ionuț Tatu, Departamentul de Marketing, Facultatea de Marketing, Academia de Studii Economice din București De miercuri până sâmbătă, orele: 11.00 -19.00; duminică de la 11.00-14.00 la standul Academiei de Studii Economice din București Oferire de informații privind oferta educațională a celor 12 facultăți ale Academiei de Studii Economice din București, modalitatea de admitere la programele universitare de licență și masterat, facilități și oportunități profesionale pentru studenții ASE. Prezintă: Ioana Gogoloi, consilier vocațional, Serviciul de Marketing și Comunicare, Academia de Studii Economice din București 14.30 – 15.00 - EDITURA EIKON BUCUREȘTI Lansare de carte și maraton editorial Prezintă: Valentin Ajder și invitații săi 15.00 – 15.30 EDITURA UNIVERSITARIA CRAIOVA Lansare de carte: „Carnal și mercantil în literaturile anglo-saxona, franceză și română (1830-1950)”, autor: Oana Băluică Invitați: Cătălin Ghiță, Mihai Ene,Marinică Șchiopu Moderator:Mihai Ene 15.30-16.00 EDITURA UNIVERSITARIA CRAIOVA Lansare: „Studii inter și transdisciplinare în cercetarea doctorală”, autori:Cristiana Nicola Teodorescu, Oana Băluică Invitați: Prof.univ.dr. Nicu Panea, prof.univ.dr. Marian Bică. Marinică Schiopu Moderator:Lect.univ.dr. Tudor Sorin 16.00 -16.30 EDITURA UNIVERSITARIA CRAIOVA Lansare; „La traduction : théories, pratiques, formations”, autori: Cristiana Nicola Teodorescu, Dana Dincă Invitați:Prof.univ.dr. Anda Rădulescu, Prof.univ.dr. Cecilia Condei, Lect.univ.dr. Marinella Coman Marinică Schiopu Moderator:Lect.univ.dr. Tudor Sorin 16.30 – 17.00 EDITURA AIUS Lansare de carte:„Un scriitor român în Parisul postbelic: L.M. Arcade, ediţie îngrijită de Mihaela Albu şi Dan Anghelescu, postfaţă de Basarab Nicolescu Invitați: Lucian Dindirică și Petrișor Militaru Moderator: Nicolae Marinescu 17.00 – 18.00 RADIO ROMÂNIA OLTENIA CRAIOVA ȘI FACULTATEA DE EDUCAȚIE FIZICĂ ȘI SPORT - UNIVERSITATEA CRAIOVA Dezbatere cu tema: „Exercițiul fizic – de la profilaxie la performanță” Moderatori: Dan Păsărin, redactor Radio România Oltenia Craiova, conf. univ.dr. Germina Cosma -Facultatea de Educație Fizică și Sport Craiova Joi, 27 februarie 10.30 – 11.00 EIKON Lansare de carte și maraton editorial Prezintă: Valentin Ajder și invitații săi 11.00 -12.30 RADIO ROMÂNIA OLTENIA CRAIOVA, DIRECȚIA JUDEȚEANĂ PENTRU SPORT ȘI TINERET DOLJ, LIONS CLUB CRAIOVA – CETATEA BĂNIEI ȘI INSPECTORATUL ȘCOLAR JUDEȚEAN DOLJ Etapa zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” (premiile vor fi oferite de Lions Club Craiova „Cetatea Băniei”) Moderator: Diana Neamțu, D.J.T.S. Dolj 12.00 -13.00 TEATRUL NAȚIONAL RADIOFONIC – RADIO ROMÂNIA ȘI TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” – SALA STUDIO Audiție „La steaua care a răsărit”, o producție a Teatrului Național Radiofonic O biografie radiofonică după viața și opera lui Mihai Eminescu la 170 de ani de la nașterea poetului Scenariu radiofonic Gavriil Pinte, inspirat de recitalul rostit și alcătuit de Emil Boroghină 12.30 – 13.00 - EDITURA EIKON Lansare de carte și maraton editorial Prezintă: Valentin Ajder și invitații săi 13.00 – 14.00 RADIO ROMÂNIA OLTENIA CRAIOVA ȘI UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA - FILIALA CRAIOVA Manifestarea „Scriitori din radio”, evocări ale jurnaliștilor și scriitorilor Ioana Dinulescu, Liliana Hinoveanu Ursu și Constantin Dumitrache Lansarea revistei culturale ”Autograf M.J.M.” Moderator: scriitorul Ioan Lascu 14.00 -14.30 EDITURA UNIVERSITARIA CRAIOVA Lansare de carte: „O lume pe muchie de cuțit”, autori: Adrian Bușu și Nicolae Melinescu Invitați: Prof.univ.dr.habil. Sorin Liviu Damean, Decan Facultatea de Științe Sociale - Universitatea din Craiova 14.30 -15.00 EDITURA AIUS Lansare de carte: Andrada Cojocaru, „Radiografia unei iubiri” (versuri) Invitați: Cristi Nedelcu și Florina Ungureanu Moderator: Petrișor Militaru 15.30 -15.30 EDITURA AIUS Lansare de carte: Florina Ungureanu, „Cuvinte pe umerii mei goi” (versuri) Invitați: Elena Bălășanu și Petrișor Militaru 16.00 – 17.00 RADIO ROMÂNIA OLTENIA CRAIOVA ȘI DIRECȚIA JUDEȚEANĂ PENTRU SPORT ȘI TINERET DOLJ Dezbatere cu tema: „Cititul dăunează grav inculturii” - Umorul este un gen serios Moderator: Diana Neamțu, consilier pe probleme de tineret DJTS Dolj 17.00 – 18.00 SCRISUL ROMÂNESC FUNDȚIA -EDITURA Lansarea volumelor: Emanuel D. Florescu, `Je m’en fiche! Eseuri filosofi ce și aforisme comentate” Prezintă: Mihai Firică, scriitor Elena Adriana Dobrinoiu, „Jurnal de călătorie. Paris” „Festivalul-Concurs „Maria Tănase”, Ediție alcătuită de Florea Firan Vineri, 28 februarie 10.00 -10.30 Semnale editoriale„Leni Pințea-Homeag. Magnifica singurătate” Dan Lupescu - „Marian Barbu. Trăind printre cărți”, 3. Dan Lupescu „George Sorescu. Zări mitologice”, colecția Pantheon Ilarie Hinoveanu „O sută și una de poezii” Prefața: Dumitru Radu Popescu , Antologie, postfață, nota bio-bibliografică, nota asupra ediției și selecția reperelor critice: Dan Lupescu Moderator: Mircea Pospai Invitat: Dan Lupescu 10.30 -11. 00 ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCUREȘTI Lansare de carte: „Procedeul punerii în abis și fenomenul de transfer la André Gide”, utor: Mihai Șerban Invitați:Prof. univ. dr. Antoaneta Lorentz, Departamentul de Limbi Moderne și Comunicare în Afaceri, Facultatea de Relații Economice Internaționale, Academia de Studii Economice din București Prof. univ. dr. Anda Rădulescu, Departamentul de Limbi Romanice și Comunicare, Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova Conf. univ. dr. Raluca Nicoleta Șerban, Departamentul de Limbi Moderne și Comunicare în Afaceri, Facultatea de Relații Economice Internaționale, Academia de Studii Economice din București Lect. univ. dr. Mihai Șerban, Departamentul de Limbi Moderne și Comunicare în Afaceri, Facultatea de Relații Economice Internaționale, Academia de Studii Economice din București 11.00 -11.30 EDITURA ARCO IRIS Multiplă lansare de carte – Colecția „Scrieri pentru copii, de la bunica„ - primele șapte titluri: Ghicitori pentru copii; Povești nemuritoare în versuri; Povești din curtea bunicilor; Sfaturi educative, deprinderi sănătoase și bune maniere pentru copii; Alfabetul vesel; Învățăm să măsurăm timpul; Fabule. Concurs de ghicitori cu premii. Prezintă autoarea Victoria Furcoiu 11.30 -12.00 EDITURA AIUS Lansare de carte: Marian Niţă, „Florile în terapia diverselor afecţiuni” Invitați: asist.univ.dr. Georgică Târtea Moderator: Nicolae Marinescu 12.00 – 13.00 SCRISUL ROMÂNESC FUNDȚIA -EDITURA Lansarea volumelor: Mircea Pospai, „Despărțirea de Nadejda. Cronica literaturizată a unui festival și nu numai”; Florea Firan, „Scriitori Români în Corespondenţă” Prezentarea nr. 2/2020 al revistei Scrisul Românesc 13.00 – 13.30 SCRISUL ROMÂNESC FUNDAȚIA -EDITURA Lansarea volumului „ Generația ’80. Un excurs istorico-critic”, de Ioan Lascu. Invitați: scriitorii Horia Dulvac și Ion Munteanu. Moderator: Florea Firan 14.00 – 14.30 EDITURA EIKON Lansarea volumelor: „Jumătate Vidros” (poezie, ediția a II-a), autor Mircea Liviu Goga și „Stare de veghe” (poezie), volum de debut – Carmen Grădinaru. 14.30 – 15.00 RADIO ROMÂNIA OLTENIA CRAIOVA Lansarea volumului de versuri „Momentum”, de Fayzeh Bakri Prezintă: Mihai Firică, scriitor Moderator: Alexandru Mogoșeanu 15.00 -15.30 EDITURA AIUS Lansare de carte: Toma Grigorie, „Focurile lui Hefaistos. Cărţi şi scriitori contemporani” Invitați: Ioan Lascu și Ion Munteanu Moderator: Nicolae Marinescu 15.30 – 16.00 EDITURA EIKON Lansare de carte: „Unde am greșit?” de Paul Goma Participă: Mihaela Albu, Toma Grigorie, Mariana Sipoș Moderator: Valentin Ajder 16.00 – 16.30 EDITURA UNIVERSITARIA „Tradiția discursivă greco-latină. Actele colocviului internațional Receptarea antichității greco-latine în culturile europene” Coordonatori: Cecilia Mihaela Popescu, Ilona Duță, Ioana Rucsandra Dascălu Invitați: Lect.univ.dr. Gabriel Nedelea Moderator:Lect.univ.dr. Tudor Sorin 16.30 – 17.00 EDITURA HEDAY BOOKS Lansare de carte: „Grafitti”, autor Cristian Nedelcu Invitată: Xenia Negrea 17.00 – 18.00 RADIO ROMÂNIA OLTENIA CRAIOVA ȘI FOTOCLUBUL „MIHAI DAN CĂLINESCU” DIN CRAIOVA Vernisajul expoziției de artă fotografică ”Expresii” (cu lucrări premiate le târguri naționale din țară) Dezbatere cu tema: „Fotografia de ieri și de azi” Moderatori: Col. Mihai Anghel, președintele Fotoclubului Mihai Dan Călinescu” din Craiova Sâmbătă, 29 februarie 10.00 -11.00 ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCUREȘTI Lansarea cărților: „Comunicare 4.0 Tratat de comunicare în afaceri”, coordonatori: Roxana Marinescu, Mariana Nicolae, Teodora Șerban-Oprescu „Limba română pentru străini. Științe economice”, vol. 1, „Domeniul financiar-contabil”, vol. 2 „Domeniul management”,vol 3 Domeniul marketing”, autori: Viorela-Valentina Dima, Raluca-Elena Hurduzeu Invitați: prof. univ. dr. Mariana Nicolae, Departamentul de Limbi Moderne și Comunicare în Afaceri, Facultatea de Relații Economice Internaționale, Academia de Studii Economice din București, prof. univ. dr. Antoaneta Lorentz, Departamentul de Limbi Moderne și Comunicare în Afaceri, Facultatea de Relații Economice Internaționale, Academia de Studii Economice din București,prof. univ. dr. Anda Rădulescu, Departamentul de Limbi Romanice și Comunicare, Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova, conf. univ. dr. Raluca-Elena Hurduzeu, Departamentul de Limbi Moderne și Comunicare în Afaceri, Facultatea de Relații Economice Internaționale, Academia de Studii Economice din București, lect. univ. dr. Zinaida Tamara Fedot, Departamentul de Limbi Moderne și Comunicare în Afaceri, Facultatea de Relații Economice Internaționale, Academia de Studii Economice din București 11.00 – 11.30 RADIO ROMÂNIA OLTENIA CRAIOVA Lansarea volumului de versuri „Recviem pentru amor”, de Flavia Rusu Moderator: Alexandru Mogoșeanu Invitați: Davian Vlad, actrița Ana Maria Ilinca, violonistul Geo Fabian, Andreea Bizera și Jeni Ioniță 11.30 -12.00 EDITURA AIUS Lansare de carte: Cătălin Ghiţă, „Pornind de la literatura virtuală. Ipostaze ale actului critic 3” Invitați: Maria Dinu și Anca Șerban Moderator: Petrișor Militaru 12.00 – 13.00 RADIO ROMÂNIA OLTENIA CRAIOVA Lansarea volumelor : ”Golia - Începuturi” (Saga „Povești de pe Muntele Golia”, volumul 0) și ”Oameni pe care i-am cunoscut (2) în minunata lume a Imaginarului„ (Memorialistică SF) de Aurel Cărășel; ”Noapte cu vampir și steag” (Povestiri) de Mircea Liviu Goga; ”Can și Ideea” (roman SF), autor Victor Martin; Revista CSF nr. 7, Antologia CSF 2019 13.00 – 13.30 RADIO ROMÂNIA OLTENIA CRAIOVA ȘI UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA - FILIALA CRAIOVA Lansare CD –„Frecvența cărții”, editor: RROC Moderatori: Simona Lica, redactor la Radio România Oltenia Craiova și Mihai Firică, scriitor 13.30 -14.00 EDITURA AIUS Lansare de carte: Florin Colonaş, „Cartea rubricii călătoare: avangarda de la A la Z”, ediţie îngrijită de Petrişor Militaru Invitați: Cătălin Davidescu și Petrișor Militaru 14.00 – 14.30 RADIO ROMÂNIA OLTENIA CRAIOVA ȘI INSPECTORATUL ȘCOLAR JUDEȚEAN DOLJ Invitaţi de nota 10: „Olimpicii României” Moderator: Gabriel Liviu Balica, redactor Radio România Oltenia Craiova 14.30 – 15.00 EDITURA UNIVERSITARIA CRAIOVA Lansare : „Instruirea imaginației. Limba ca o tehnologie socială a comunicării” Autor: Daniel Dor Invitați:Prof.univ.dr. Rodica Zafiu - Universitatea din București, Conf.univ.dr. Adina Chirilă - Universitatea de Vest din Timișoara, Prof.univ.dr. Alexandru Gafton - Universitatea A.I. Cuza din Iași, Lect.univ.dr. Vlad Preda - Universitatea din Craiova Moderator:Lect.univ.dr. Tudor Sorin 15.00 -15.30 EDITURA UNIVERSITARIA CRAIOVA Lansare de carte: „Expertiza tehnică a accidentelor de circulație”, autori: Oțăt Oana Victoria, Dumitru Ilie, Oțăt Victor Invitați: Prof.univ dr.ing. Nicolae Dumitru - Universitatea din Craiova, Prof.univ.dr.ing. Nicolae Ispas – Universitatea Transilvania Brașov Moderator:Lect.univ.dr. Tudor Sorin 15.30 – 16.30 EDITURA EIKON Lansarea cărții: „Două săptămâni dramatice din istoria României (17-30 decembrie 1947) de Eleodor Focșeneanu Participă: Anca Focșeneanu, Mariana Sipoș, Mihai Firică, Antonie Popescu Moderator: Valentin Ajder 16.30 – 17.00 EDITURA ARCO IRIS Multiplă lansare de carte: „Vulpea păcălită de urs”; „Vulpea furăcioasă”; „Să ocrotim planeta!”; „Povestiri hazlii”;”Pățaniile motanului Müsli”; „Capra cu trei iezi supraviețuitori”; „Teatru pentru copii”. Prezintă autoarea VICTORIA FURCOIU. 17.00 – 17.30 TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” DIN CRAIOVA Lansare carte: „Despovărarea. Simțuri și instincte" de Radu Boroianu Moderator: Nicolae Coande. 17.30 TOMBOLA GAUDEAMUS Duminică 1 martie 10.00 -10.30 EDITURA AIUS Lansare de carte: Ramona Bădescu, „Poveşti săltăreţe” 10.30 -11.00 ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE Lansare de carte: „Provocări pentru managementul resurselor umane în organizațiile moderne, coordonatori: Alecxandrina Deaconu, Ramona Ștefania Igreț Invitați: prof. univ. dr. Alecxandrina Deaconu, Departamentul de Management, Facultatea de Management, Academia de Studii Economice din București 11.00 -11.30 UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA - FILIALA CRAIOVA Lansarea volumului: „Pisica de lemn pictat”, de Simona Grazia Dima, în prezența autoarei. Invitați : Toma Grigorie, Mihai Firică. Moderator : Ioan Lascu 11.30 -12.00 EDITURA AIUS Lansare de carte: Frontiere şi contexte. Fenomene locale, regionale şi globale, ediţie îngrijită de Camelia Zăbavă şi Carmen Dărăbuş Invitați: Mihaela Albu și Nicolae Marinescu 12.00 RADIO ROMÂNIA DECERNAREA PREMIILOR CELEI DE A XIX-A EDIȚII A TÂRGULUI GAUDEAMUS CRAIOVA 13.00 – 14.00 RADIO ROMÂNIA OLTENIA CRAIOVA SI UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA - FILIALA CRAIOVA Dezbatere cu tema: „Literatura feminină” Moderator: scriitorul Mihai Firică Uniunea Scriitorilor din România Filiala Craiova Radio România „Oltenia” Craiova Manifestări organizate în colaborare în cadrul Târgului de carte „Gaudeamus”, 26 februarie-1 martie 2020 la Teatrul Național „Marin Sorescu” I. Manifestări organizate în colaborare cu Radio România „Oltenia” Craiova 1. Miercuri, 26.02.2020, orele 13,00-14,00: dezbatere –„Telefoane versus biblioteci”. 2. Joi, 27.02.2020, orele 13,00-14,00: „Scriitori dein Radio” – Ioana Dinulescu, Liliana Hinoveanu, Constantin Dumitrache. Medalion Ioana Dinulescu și lansarea revistei de cultură „Autograf MJM”. Invitat: Mihai Băileșteanu. Moderator: Ioan Lascu. 3. Sâmbătă, 29.02.2020, orele 13,00-13,30: Lansare CD „Frecvența cărți”. Voci ale scriitorilor din Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România. Moderatori: Simona Lica, redactor la Radio „Oltenia” Craiova și Mihai Firică, scriitor. 4. Duminică, 01.03.2020: „Literatura feminină”. Lansarea volumului „Pisica de lemn pictat” de Simona-Grazia Dima, invitat special. Prezintă: Ioan Lascu și Toma Grigorie. Moderator: Dan Ionescu. II. Manifestări organizate în colaborare cu edituri din Craiova 1. Vineri, 28.02.2020, orele 12,00-13,00: lansare de carte”: Editura „Scrisul Românesc –Mircea Pospai: „Despărțirea de Nadejda. Cronica literaturizată a unui festival și nu numai; Florea Firan: „Scriitori români în corespondență”. Prezentarea nr. 2/ 2020 al revistei „Scrisul Românesc”. 2. Vineri, 28.02. 2020, orele 13,00-13,30: lansare de carte: Editura „Scrisul Românesc” – Ioan Lascu: „Generația ’80. Un excurs istorico-critic”. Invitați: scriitorii Horia Dulvac și Ion Munteanu. Moderator: Florea Firan. 3. Vineri, 28.02.2020, orele 15,00-15,30: lansare de carte: Editura „Aius” – Toma Grigorie: „Focurile lui Hefaistos. Cărți și scriitori contemporani. Invitați: Ioan Lascu și Ion Munteanu, scriitori. Moderator: Nicolae Marinescu. 4. Sâmbătă, 29.02.2020, orele 11,30-12,00: lansare de carte: Editura „Aius” – Cătălin Ghiță: „Pornind de la literatura virtuală. Ipostaze ale actului critic 3”. Invitați: Maria Dinu și Anca Șerban. Moderator: Petrișor Militaru.
Biblioteca județeană ”Alexandru și Aristia Aman” din Craiova găzduiește luni, 17 februarie 2020 (luna de naștere a sărbătoritului), începând cu ora 14.00, un MOMENT ANIVERSAR - NICOLAE BĂBĂLĂU: ZIARISTUL ȘI SCRIITORUL - prilejuit de împlinirea a 45 de ani de la debutul în presa scrisă și 40 de ani de la apariția primului volum editorial; precum și de lansarea cărții AMINTIRI ȘI PERIPEȚII DIN CĂLĂTORII. Prezintă scriitorii și ziariștii: IOAN LASCU, MIRCEA POSPAI, Pr. MIHALACHE TUDORICĂ, MIHAI FIRICĂ, ION MUNTEANU și FLOREA MIU. Evenimentul este organizat de Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Craiova, Uniunea Ziariștilor Profesionști din România - Filiala Craiova, Consiliul Județean Dolj - Biblioteca Județeană ”Alexandru și Aristia Aman”, Editura Autograf MJM. Cu aceeași ocazie Biblioteca ”Aman” organizează o EXPOZIȚIE OMAGIALĂ ce înmănunchează cărțile autorului, precum și alte documente, publicații și inscrisuri legate de îndelungata sa activitatea de gazetar și scriitor; inclusiv ”Dosarul documentar al Centenarului Bibliotecii Alexandru și Aristia Aman”,al cărei directorat l-a deținut Nicolae Băbălău și în acel an festiv - 2008.
„Patriotismul, cu toate acestea, nu este iubirea țărânei, ci iubirea trecutului. Fără cultul trecutului nu există iubire de țară” Mihai Eminescu
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește luni, 16 decembrie 2019, la ora 12.00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumului Locul și importanța operei lui Ion D. Sîrbu în literatura română postbelică (1945-1989), volum coordonat de Ioan Lascu. Întâlnirea va fi moderată de Ioan Lascu, iar Emil Boroghină, Nicolae Coande, Nicolae Marinescu, Tudor Nedelcea și Ionel Bușe vor participa în calitate de invitați. „Ganditor și scriitor, Ion D. Sârbu, recuperat la adevărata lui valoare în postumitate, rămâne un martor lucid al istorie și un critic irepresibil al totalitarismului comunist. În opera lui, mijloacele ficțiunii literare se împletesc cu reflecția, cu ideile morale și filosofice. Comentariile politice, diatribele îndreptate împotriva unui regim inuman și a ideologiei lui, sunt apreciabile prin incisivitate, sinceritate și curaj.” (Ioan Lascu).
Filiala Craiova a UNIUNII SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA îi invită pe membri să participe la decernarea Premiilor Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, eveniment care va avea loc joi, 12 decembrie 2019, la ora 11.00, la Sala Oglinzilor a Muzeului de Artă din Craiova.
Romulus Bucur, unul dintre cei mai importanți poeți români contemporani, este invitatul lui Nicolae Coande la „Adunarea Poeților Craioveni”, un proiect cultural al Teatrului Național “Marin Sorescu”. Vineri, 15 noiembrie, de la ora 17,oo, Romulus Bucur va susține conferința Mantrele poeziei, urmată de o lectură din poemele proprii. Intrarea publicului la sala Ia te uită! este liberă. Romulus Bucur (n. 11 mai 1956, Arad) Poet, eseist, traducător, publicist, redactor-şef-adjunct la revista „Arca” (Arad). Profesor la Facultatea de Litere, Universitatea „Transilvania”, Brașov. Cursurile primare şi gimnaziale le face la Şcoala Generală nr. 1, iar cursurile liceale le urmează la Liceul „Moise Nicoară” din oraşul natal. A urmat Facultatea de Limba şi Literatura Română din Bucureşti (1975-1980). A debutat în „România literară”, cu poezie (1978), fiind girat de Nicolae Manolescu. Debutul are loc în volumul colectiv Cinci (1982), iar debutul cu volum personal, în Greutatea cernelii pe hârtie (1984) pentru care primeşte Premiul Uniunii Scriitorilor din România. Colaborează la reviste din România, dar și la reviste din afara ţării: „Quacheus” (Australia), „Litterae” (Canada),„Poetry Ireland Rewiew” (Irlanda). Membru (din 1982) al grupului de film experimental Atelier 16 (cunoscut ulterior drept Kinema-Ikon şi, după 1990, drept Intermedia). Membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 1990). Membru fondator al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România – ASPRO (din 1994).
Cult Art - Cristian Liviu Burada
Cult Art - Dan Ionescu
Cult Art - Gela Enea
Cult Art - Mihai Firica
Cult Art - Toma Grigorie
Cult Art - Dan Ionescu
Cult Art - Horia Dulvac
Cult Art - Ioan Lascu
Cult Art - Emilian Mirea
Cult Art - Ionel Buse
Grupul Editorial Corint și Uniunea Scriitorilor din România Filiala Craiova organizează lansarea volumului „Marele incendiator. Cronica unui fapt divers”, cel mai recent roman semnat de Stelian Tănase vineri, 11 octombrie 2019, la Craiova. Cititorii craioveni sunt așteptați începând cu ora 12:00, la Sala Oglinzilor de la Muzeul de Artă Craiova unde vor avea loc lansarea cărții, un dialog cu autorul și o sesiune de autografe. Alături de romancierul Stelian Tănase se vor afla scriitorul Mihai Firică, în calitate de moderator al evenimentului, precum și prof. Carmen Teodora Făgețeanu, cronicar literar. Subiectul atinge povestea de dragoste dintre Zoe și Vivi, pe fundalul social al unui București ce se confruntă cu problemele începutului anilor 2000, cum ar fi câinii maidanezi. Povestea pare ușor neverosimilă prin raportare la superficialitatea mentalului nostru comun, dar cu atât mai reală. Cei doi îndrăgostiți se pierd, pier tragic, ca în orice istorie gen “Romeo si Julieta”. Ei sunt sacrificați de o societate care nu caută adevărul. Acesta este rolul cronicarului omniscient care ne redă în roman o versiune a faptelor. Dar este oare cea adevărată? Despre evenimentul de la Craiova, Stelian Tănase a scris pe site-ul personal: Am mai fost la Craiova cu volumul „Conversații cu regele Mihai” publicat tot de editura Corint, de asemenea un succes de librărie (12.000 exemplare). Am avut atunci parte de o primire călduroasă din partea unui public care a făcut sala neîncăpătoare. Nu mă îndoiesc că va fi la fel și de data asta.
CENTENAR ION D. SÎRBU (1919-2019) „Colocviul Național Ion D. Sîrbu” cu tema Locul și importanța operei lui Ion D. Sîrbu în literatura română postbelică (1945-1989) 27-28 iunie 2019 Timp de două zile, în perioada 27-28 iunie, Craiova, alături de prieteni din întreaga țară, sărbătorește „Centenarul Ion D. Sîrbu”, în onoarea unuia dintre cei mai importanți scriitori români din secolul XX. Figură luminoasă și în același timp tragică a acestei zone, în care a trăit, a disperat, a visat și pe care a zugrăvit-o în cernelurile tari ale prozei și pamfletului ca puțini alții, Ion D. Sîrbu merită neuitarea noastră. Forța spirituală a acestui creator a lăsat o amprentă indenegabilă asupra locului unde și-a dus viața. Cărțile sale, dar și existența grevată de tribulații și interdicții vor fi subiect de reflecție în cadrul evenimentelor ce se vor derula în câteva locuri care i-au fost apropiate marelui scriitor și moralist, Teatrul Național și Biblioteca Județeană. Conferințe, prelegeri, mărturii, expoziții de carte, de reviste și de afișe, un spectacol – iată la ce sunt invitați să participe craiovenii în aceste două zile în care spiritul lui Ion D. Sîrbu va fi celebrat de personalitați culturale din întreaga țară invitate la Craiova. Invitații speciali ai Teatrului Național sunt domnul Mihai Șora, alături de soția sa, doamna Luiza Șora, alături de doamna Elisabeta Sîrbu, soția scriitorului. * Centenarul scriitorului este celebrat de Naționalul craiovean, în colaborare cu Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj. În perioada 27-28 iunie are loc Colocviul Național Ion D. Sîrbu cu tema Locul și importanța operei lui Ion D. Sîrbu în literatura română postbelică (1945-1989), în organizarea Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România. Prima zi a colocviului, al cărei invitat special este doamna Elisabeta Sîrbu, soția scriitorului, se desfășoară la Teatrul Național „Marin Sorescu”, urmând ca a doua zi conferințele să continuie la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”. Printre participanți se numără scriitori, critici literari, oameni de cultură, de teatru din întreaga țară: Cornel Ungureanu, Laszlo Alexandru, Ovidiu Pecican, Daniel Cristea-Enache, Sorin Lavric, Emil Boroghină, Lucian Dindirică, Alexandru Boureanu, Ioan Lascu, Nicolae Oprea, Antonio Patraș, Răzvan Voncu, Ionel Bușe, Ion Munteanu, Luigi Bambulea, Nicolae Coande, Mihai Barbu, Florea Firan, Adrian Dinu Rachieru, Horia Dulvac, Ion Dur, Vasile Spiridon. Mihai Șora și Luiza Șora vor prezenta documentarul „Sub zidurile Troiei roșii – despre condiția intelectualului în totalitarism”, un omagiu adus lui Ion D. Sîrbu. Colocviul va continua în ziua următoare la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”. Toate comunicările susținute în cadrul manifestărilor vor fi reunite și publicate în Caietele Colocviului Național Centenar „Ion D. Sîrbu”, Craiova, 27-28 iunie 2019. De asemenea, organizatorii au în vedere elaborarea și publicarea unei monografii despre opera și personalitatea scriitorului omagiat. La Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, ca un prolog la aceste viitoare publicații, în ziua de 27 iunie 2019, orele 17,00, vor fi prezentate câteva cărți din bogata bibliografie critică (peste 15 volume) dedicată lui Ion D. Sîrbu. Cărțile aparțin scriitorilor Nicolae Oprea, Toma Grigorie și Ioan Lascu. Dezbaterile vor fi prefațate de prelegerea Ion D. Sîrbu – singularitatea unui destin, susținută de criticul și istoricul literar Mihai Zamfir. Lecturi în limbile română și franceză cu fragmente din operele lui Ion D. Sîrbu vor fi susține de studenți ai secțiunii traducere/ interpretare, Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova. * Un camion negru. Un bărbat prins în farurile orbitoare ale istoriei. Candid. Olimpia – o femeie care înțelege totul și vrea să-l salveze. Dar este oare salvarea posibilă în secolul XX, cel al tuturor atrocităților posibile? Poți trăi printre bufoni și turnători? Lumea Isarlâkului... unde totul este posibil și nimic nu are consistență. Un spectacol în care "Adio" poate însemna și o promisiune: nu vei fi uitat niciodată. Teatrul Național „Marin Sorescu” sărbătorește în 2019 Centenarul Ion Dezideriu Sîrbu, în onoarea unuia dintre cei mai importanți scriitori români din secolul al XX-lea. Instituția noastră îl omagiază pe intelectualul și scriitorul unic Ion D. Sîrbu, punând în scenă spectacolul Adio, Europa!, dramatizare de Nicolae Coande după romanul cu același nume, în regia și adaptarea scenică ale lui Bogdan-Cristian Drăgan. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Angel Rababoc, Anca Dinu, Constantin Cicort, Nicolae Vicol, Gabriela Baciu, Petronela Zurba. Spectacolul va avea loc în 27 iunie, ora 22, 30, la sala care poartă numele autorului. Imediat după miezul nopții, cei ce îl vor însoți pe Ion D. Sîrbu în această renaștere prin artă îi vom spune La mulți ani unui scriitor care a murit și a înviat de mai multe ori decât poate suporta un om, fie și excepțional, cum a fost Gary Sîrbu. * ION D. SÎRBU Născut pe 28 iunie 1919 în colonia multietnică de la Petrila, fiu al unui miner român de prin părțile Bradului și al unei casnice venite în Banat din Boemia, Ion Dezideriu Sîrbu a avut o viață zbuciumată, după o copilărie fericită petrecută într-o casă „proletară” cu nr. 6 de pe strada Ferdinand, apoi Malinovski, apoi Zorilor, actualmente Ion D. Sîrbu. A fost prizonier în lagăr în cel de-al Doilea Război Mondial, deținut politic în perioada comunistă, relegat în Craiova, unde a scris totuși cele mai valoroase cărți ale sale. Absolvent al Facultății de Litere și Filozofie de la Universitatea din Cluj, optând pentru o teză de doctorat al cărei îndrumător era Lucian Blaga, viitorul scriitor a fost membru al faimosului Cerc Literar de la Sibiu, apărător al ideilor de stânga, trimis frecvent pe front, pentru ca în 1957, pe când lucra la revista „Teatrul”, să fie arestat pentru „omisiune de denunţ“. A fost judecat şi condamnat la un an închisoare. În 1958, după ispăşirea pedepsei, la Jilava, va fi din nou arestat pentru delictul de „uneltire contra ordinei sociale“, fiind condamnat la 7 ani închisoare corecţională şi 4 ani de interdicţie a drepturilor civile. Încarcerat la Gherla, până în 1960, se va afla, pe rând, până la sfârşitul detenţiei, în lagărele de muncă de la Stoeneşti, Strâmba, Grindu. A fost eliberat în februarie 1963, iar din vara anului 1964 a venit la Craiova unde a fost angajat ca secretar literar al Teatrului Național. Aici i s-au jucat 14 spectacole, după piese de teatru scrise în această perioadă, a coordonat peste treizeci de „conferințe experimentale”, iar în anul 1973 s-a pensionat pe caz de boală. În zbuciumata lui viață s-a autoconsiderat ironic drept un „Robinson multilateral traumatizat”. Lucian Blaga îl denumea cu umor amar „un atlet al mizeriei”, aluzie la anii săi de front și la revenirile miraculoase în viața civilă. Și-a scris opera într-o Craiovă adesea inclementă, sub supravegherea atentă a Securității și a informatorilor numeroși (de la teatru, radio, universitate, revista „Ramuri”, ziarul „Înainte” și... cârciuma „Cocoșul de Aur”!), dar tot aici a găsit sprijinul câtorva prieteni și, în special, al soției sale, inegalabila doamnă Elisabeta Sîrbu – personajul Olimpia din romanul „Adio, Europa!” A încetat din viață pe 17 septembrie 1989, chiar în ziua în care avea loc premiera spectacolului „Arca Bunei Speranțe”, în regia lui Aureliu Manea, după una dintre cele mai cunoscute piese de teatru ale sale. Schimbarea de sistem politic a fost anticipată de scriitor în jurnalul publicat postum. Romanul său, „Adio, Europa!”, publicat de asemenea postum, a fost considerat, alături de corespondența sa vastă și de jurnal, o revelație a literaturii de sertar scrise în epoca comunistă, unul dintre excepționalele romane-depoziție ale Gulagului. (Nicolae Coande) Programul de desfășurare a Colocviului Național cu tema Locul și importanța operei lui Ion D. Sîrbu în literatura română postbelică (1945-1989) • 27 iunie 2019, orele 9,30, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova 1. Cuvânt de deschidere din partea organizatorilor: Alexandru Boureanu, manager T.N. „Marin Sorescu”, Ioan Lascu, președinte, Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Coande, secretar literar al Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova 2. Emil Boroghină: Ion D. Sîrbu, secretar literar, conferențiar și dramaturg al Teatrului Național Craiova 3. Mihai Șora, Luiza Șora: documentarul „Sub zidurile Troiei roșii – despre condiția intelectualului în totalitarism”, un omagiu adus lui Ion D. Sîrbu 4. Nicolae Oprea: Stadiile receptării critice ale operei lui Ion D. Sîrbu 5. Antonio Patraș: Ion D. Sîrbu, romancier al condiției umane 6. Daniel Cristea-Enache: Ion D. Sîrbu în jurnal și corespondență 7. Ionel Bușe: Ion D. Sîrbu și scepticismul ironic 8. Ion Munteanu: Modernitatea memorialisticii lui Ion D. Sîrbu 9. Luigi Bambulea: Alegorie și dez-iluzie. Reflecție despre relevanța supraestetică a artei 10. Nicolae Coande: Nomenclatorul meseriilor dificile în romanul „Adio, Europa!” 11. Mihai Barbu: Convorbiri cu dl. Gary. Discuții reale consemnate de Securitate și scoase la lumină din dosarele CNSAS 12. Ioan Lascu: Ion D. Sîrbu anecdoticul • 28 iunie 2019, orele 10,00, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Craiova 1. Cuvânt de deschidere din partea organizatorilor: Lucian Dindirică, director, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” 2. Cornel Ungureanu: Ion D. Sîrbu și cerchiștii din Banat 3. Sorin Lavric: Ion D. Sîrbu, lupul sarcastic din Craiova 4. Răzvan Voncu: Ion D. Sîrbu în Isarlîk. Luciditate și inhibiție de protecție 5. Florea Firan: Ion D. Sîrbu și „Scrisul Românesc” 6. Adrian Dinu Rachieru: Ion D. Sîrbu, un vizionar? 7. Laszlo Alexandru: Ion D. Sîrbu – exilul interior 8. Ovidiu Pecican: Din Clujul filosofic postbelic. Ion D. Sîrbu sau după Lucian Blaga, D.D. Roșca și Liviu Rusu 9. Horia Dulvac: Ion D. Sîrbu – un „proletar” al culturii și un „sclav” al istoriei 10. Ion Dur: Ion D. Sîrbu între perfectul simplu și perfectul compus 11. Vasile Spiridon: Ion D. Sîrbu – o analiză spectrală a Europei occidentale CENTENARUL „ION D. SÎRBU” CRAIOVA, 27-28 IUNIE 2019 Teatrul Național „Marin Sorescu”, 27 iunie 2019 • Ora 9,30 (foaier): Vizitarea expoziției documentare Ion D. Sîrbu, secretar literar, conferențiar și dramaturg • Ora, 9,45: Preludiu muzical susținut de Mircea Suchici (violoncel) și Andreea Suchici (vioară) • Orele 10,00-13,00 (foaier): Deschiderea și desfășurarea Colocviului Național cu tema Locul și importanța operei lui Ion D. Sîrbu în literatura română postbelică (1945-1989) – partea I • Ora 13,30: Masa de prânz • Ora 22,30, sala studio „Ion D. Sîrbu”: Adio, Europa!, dramatizare de Nicolae Coande după romanul cu același nume; adaptare scenică, regie, univers sonor: Bogdan-Cristian Drăgan Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, 27 iunie 2019 • Ora 16,30: Vizitarea expoziției de periodice și cărți din și despre opera lui Ion D. Sîrbu • Ora 17,00: Cărți în dezbatere 1. În deschidere Mihai Zamfir: prelegere cu tema Ion D. Sîrbu – singularitatea unui destin 2. Toma Grigorie: Eseuri subsidiare la „Adio, Europa!” de Ion D. Sîrbu (Editura „Cartea Românească”, 1999) 3. Ioan Lascu: Un aisberg deasupra mării. Eseu despre opera postumă a lui Ion D. Sîrbu (Editura „Ramuri”, 1999; Editura „Universitaria”, 2009) & Ion D. Sîrbu așa cum a fost (Editura „Ramuri”, 2014) 4. Lansare de carte: Nicolae Oprea: Revanșa postumă, Editura „Bibliotheca”, Târgoviște, 2016). 5. Lecturi în limbile română și franceză din Jurnalul unui jurnalist fără jurnal susținute de un grup de studenți de la Universitatea din Craiova, Facultatea de Litere, specializarea traducere și interpretare. Coordonator: prof. univ. dr. Anda Rădulescu • Ora 20,00: Masa de seară Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, 28 iunie 2019 • Ora 10,00: Colocviul Național cu tema Locul și importanța operei lui Ion D. Sîrbu în literatura română postbelică (1945-1989) – partea a II-a. • Ora 13,00: Închiderea lucrărilor. Postludiu muzical – Mircea Suchici (recital violoncel) • Ora13,30: Masa festivă.
"Veniți: privighetoarea cântă și liliacul e-nflorit!" În zilele de 12 şi 13 iunie a.c., Casa de cultură „Traian Demetrescu” din Craiova şi Primăria comunei Goieşti, judeţul Dolj, în colaborare cu Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România şi Direcția de Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Dolj organizează Festivalul Naţional „Alexandru Macedonski – 165 de ani de la naşterea scriitorului”. Prima ediţie a acestei manifestări va reuni personalităţi ale literaturii naţionale şi locale, scriitori, critici şi istorici literari, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, care se vor întâlni în două sesiuni de comunicări ştiinţifice dedicate vieţii şi operei scriitorului, dar şi actori, muzicieni profesionişti, rapsozi populari, dansatori, pictori, sculptori şi graficieni inspiraţi de opera lui Alexandru Macedonski. La Festival va participa Irina Macedonski, stră-strănepoata scriitorului, care va rosti un cuvânt de salut şi de bun găsit! Manifestările vor debuta miercuri, 12 iunie, ora 9,30, la Casa de cultură „Traian Demetrescu”, prin alocuţiunile reprezentanţilor autorităţilor locale şi ale organizatorilor: Remus Vlăsceanu, directorul amintitei instituţii de cultură, Atanasie Adam, primarul comunei Goieşti, Ioan Lascu, preşedintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România şi Horia Dulvac, director executiv al Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național, Dolj. Va urma vizitarea unei „Expoziţii documentare Macedonski”, realizată de Casa de cultură „Traian Demetrescu şi prima sesiune de comunicări ştiinţifice dedicată vieţii şi operei marelui scriitor. În după-amiaza aceleiaşi zile, la Grădina botanică, unde familia poetului a avut locuinţa din Craiova, va avea loc un recital de muzică şi poezie din lirica lui Alexandru Macedonski. Joi, 13 iunie, la ora 12, în Sala de festivităţi a Primăriei Goieşti, prin mesajul de salut al primarului localităţii, Atanasie Adam, şi al viceprimarului Gheorghe Corbeanu, Festivalul va continua în cea de-a doua lui parte. Vor fi prezentate proiectul de renovare a „Casei memoriale Alexandru Macedonski” şi cel de reluare a Festivalului în anii următori. De asemenea, vor rosti alocuţiuni şi reprezentanţii celorlalţi organizatori. Va urma cea de-a doua sesiune de comunicări ştiinţifice, iar lucrările prezentate vor fi ulterior publicate într-un volum omagial. La ora 14, va avea loc inaugurarea Bibliotecii „Alexandru Macedonski” compusă în principal din volume ale membrilor Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România şi dezvelirea bustului scriitorului în faţa primăriei. Cu această ocazie, elevii Şcolii gimnaziale din comuna Goieşti vor recita din lirica macedonskiană, iar rapsodul popular Ion Creţeanu va susţine un recital de doine şi balade din partea locului. La ora 15, în satul Popeasa, comuna Goieşti, la conacul unde a copilărit poetul, vor avea loc momente emoţionante: o slujbă de pomenire, dezvelirea plăcii memoriale şi un recital de poezie din creaţia proprie, asigurat de poeţii Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România.
Trofeul Festivalului Naţional – concurs de poezie „Virgil Carianopol” i-a fost decernat scriitorului craiovean Mihai Firică în cadrul ceremoniei organizate, sâmbătă, în foaierul Tetrului Municipal din Caracal. Manifestare culturală aflată la cea de-a XXIV-a ediţie şi dedicată scriitorului Virgil Carianopol, Festivalul de poezie atrage anual nume consacrate ale literaturii contemporane şi se constituie într-o rampă de lansare pentru tinerii poeţi. Scriitorul Mihai Firică, membru al Comitetului de conducere a Uniunii Scriitorilor din România Filiala Craiova, l-a omagiat pe autorul celebrei poezii „Cântec oltenesc”: “Sunt bucuros și onorat pentru acordarea Marelui Premiu al Festivalului de poezie "Virgil Carianopol". Este un semn de apreciere și de prietenie primit într-un spațiu în care mă simt acasă, printre olteni. Trofeul "Virgil Carianopol" va fi o amintire deosebită deoarece pune umilul meu nume lângă un poet ale cărui versuri le cântă toţi oltenii.” Printre scriitorii laureaţi ai celei de a XXIV-a ediţii s-au aflat Olimpiu Nuşfelean (Premiul pentru scriitori consacraţi), Victoria Milescu, Victor Constantin Măruţoiu, Livia Mihai (Premiul pentru poeţi aflaţi la primul volum) şi Mihaela Munteanu. Premii speciale din partea „Asociaţiei Fiii şi Prietenii Caracalului” au primit Alexandru Tuţu şi Adela Mihaela Mitrache. Amfitrionul evenimentului a fost scriitorul Paul Aretzu iar invitaţi speciali au fost poeţii Olimpiu Nuşfelean, Nicolae Coande şi Ion Deaconescu. Pentru a promova opera scriitorul Virgil Carianopol, editura Hoffman a prezentat volumele „Scriitori care au devenit amintiri” şi antologia de poezie „Scrisori către plante”. Festivalul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Caracal, Biblioteca Municipală „Virgl Carianopol”, Asociaţia „Fiii şi Prietenii Caracalului” şi Editura Hoffman.
Desfășurată în perioada 18-19 aprilie, 2019, prima ediție a Festivalului de Poezie „Patrel Berceanu” a fost un prilej de bucurie și de reflexie pentru cei care l-au cunoscut și apreciat pe poet. Organizatorii festivalului, Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, Primăria Municipiului Băileşti şi Casa de Cultură „Amza Pellea”, în parteneriat cu Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, au derulat o suită de manifestări la care au participat scriitori, actori, artiști plastici. Prima zi a festivalului a avut loc în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, în prezența scriitorilor invitați și a unui public care a putut asculta intervențiile participanților în festival. Ioan Lascu, președintele filialei craiovene, a chemat la rampă actorii Naționalului craiovean, Tamara Popescu, Anca Dinu, Angel Rababoc, care au recitat poezii din cartea recent editată a poetului, Șase feluri de frică, șapte feluri de curaj (Ed. Aius, 2019) Volumul, îngrijit de Doina Pologea Berceanu, cu o prefață de Paul Aretzu, postfață de Nicolae Coande, cuprinde o serie de poeme inedite sau mutilate de cenzură din cărțile poetului apărute înainte de 1989. De la Marian Drăghici, invitat special al organizatorilor, până la Emil Boroghină sau Mihai Firică, invitații au rememorat întâmplări sau au citit evocări ale celui care a fost Patrel Berceanu, poetul „Sentimentului baricadei” (1976), dar și teatrologul de excelență națională. A doua zi, festivalul a continuat la Băilești, unde invitații au vizitat Liceul „Mihai Viteazul”, unde poetul a studiat în ciclul gimnazial, Primăria Municipiului Băileşti și Casa de Cultură „Amza Pellea”. În cadrul unei scurte și sobre festivități, poetului Marian Drăghici i-a fost decernat Premiul Excepțional „Patrel Berceanu” pentru poezie, pentru „eminența în timp a poeziei sale, pentru prietenia peste timp cu Patrel Berceanu”. Artistul plastic Marcel Voinea este autorul trofeului oferit de către organizatori laureatului primei ediţiii a Festivalului de Poezie „Patrel Berceanu”.
Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Craiova, Editura NEUMA şi Revista Ramuri vă invită, miercuri 17 aprilie 2019 ora 12, la Sala Oglinzilor a Muzeului de Artă Craiova, la lansarea volumului de versuri „Tăbliţe de lut vorbitor” de Cristian Liviu Burada. Moderatorul întâlnirii va fi Gabriel Coşoveanu, redactorul şef al Revistei Ramuri. Vor vorbi despre volum şi autorul său Horia Gârbea, Preşedintele Filialei Bucureşti – Poezie a Uniunii Scriitorilor din România şi Ioan Lascu, Preşedintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România. Cristian Liviu Burada s-a născut în data de 29.12.1958, în Craiova. Membru al USR din1999. Studii: Facultatea de Construcţii - Universitatea Politehnică din Timişoara; Facultatea de Drept Nicolae Titulescu - Universitatea din Craiova; Activitate în domeniul administaţiei, cercetării în ingineria civilă şi în calitate de cadru didactic universitar. În prezent, profesor universitar.
În onoarea scriitorului Patrel Berceanu (19 aprilie 1951, Băileşti – 2 mai 2006, Bucureşti), pentru a sprijini cultura scrisă şi a promova valorile Olteniei, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova a iniţiat prima ediţie a Festivalului de poezie „Patrel Berceanu”. Propunerea scriitorilor a fost acceptată de Primăria Municipiului Băileşti şi Casa de Cultură „Amza Pellea”, instituţii care şi-au asumat rolul de organizatori ai evenimentului şi prin susţinere financiară. Evenimentul va fi realizat în parteneriat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi cu Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova. În programul festivalului sunt prevăzute manifestări culturale în Băileşti, localitatea natală a scriitorului, precum şi în Craiova, oraşul în care şi-a împlinit cariera profesională în slujba artei dramatice şi vocaţia de poet. Impactul manifestării este unul considerabil prin implicarea unui număr mare de oameni de cultură şi prin organizarea și derularea în spaţii emblematice pentru Craiova şi Băileşti. În cadrul festivalului vor fi susţinute recitaluri poetice, evocări literare, spectacole literar-artistice, vizitarea unor obiective culturale şi instituţii de educaţie și învățământ. O împlinire a primei ediţii a festivalului este editarea unui volum de versuri inedite din creaţia lui Patrel Berceanu, carte care va fi distribuită de către organizatori pentru biblioteci publice, instituţii de învăţământ şi aşezăminte culturale. Fiu al Băileştiului, scriitorul Patrel Berceanu s-a născut la 19 aprilie 1951. A fost elev al Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” din Băileşti. În 1980 a obţinut licenţa la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (secţia Teatrologie-Filmologie). În perioada studenţiei a frecventat Cenaclul „Amfiteatru”, iar mai târziu a fost unul dintre participanţii activi de la Cenaclul „Ramuri” condus de scriitorul Marin Sorescu. A debutat publicistic cu poezie în „Preludiu” (suplimentul literar-artistic al „Scânteii tineretului”, nr. 31/1969). A debutat editorial cu volumul de poezie Sentimentul baricadei (Ed. „Scrisul Românesc”, 1976). A fost un prestigios secretar literar al Teatrului Naţional din Craiova (1990-2006), în linia trasată de nume ca Liviu Rebreanu, Adrian Maniu, Ion D. Sîrbu, dar şi director al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri” şi secretar al Filialei Craiova a USR (1994-1996). A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, al UNITER şi al secţiei române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. S-a stins din viaţă pe 2 mai 2006, în Bucureşti. După debut, Patrel Berceanu a publicat volumele de poezie Poeme în mărime naturală (Ed. „Scrisul Românesc”, 1983), Întâmplarea cea mare (Ed. „Eminescu”, 1984), Lacrimi civile (Ed. „Scrisul Românesc”, 1991), Planetă de poet, antologie (Ed. MJM, Craiova, 2003), precum şi monografiile teatrale Titus Andronicus – monografia unui eveniment teatral (Ed. „Aius”, 1997), Ubu Rex cu scene din Macbeth (Ed. „Aius”, 2000) și Teatrul în raport cu veacul, Editura „Aius”, 2006. A publicat și un volum de literatură pentru copii – Puricele cosmonaut, Editura Mitropolia Oltenia, 2006. Împreună cu Doina Pologea, soţia sa, a semnat volumul Noi povestiri după piesele lui Shakespeare (Ed. „Dionysos”, 1992). Este prezent cu poezie în antologiile Young Poets of a New Romania („Forest Books”. London & Boston, 1991), Day after Night („Criterion Publishing”, SUA, 1999), Sorescu’s Choice, („Bloodaxe Books”, Irlanda, 2002). A colaborat la revistele „România literară”, „Ramuri”, „Luceafărul”, „Amfiteatru”, „Viaţa studenţească”, „Teatrul”, „Vatra”, „Familia”, „Suplimentul literar-artistic al « Scânteii tineretului »”, „Viaţa Românească”, „Tribuna” etc. În străinătate a publicat în revistele „Belvedere” (Franţa, 1995) şi „Wiener Festwochen” (Austria, 1993). A fost distins cu premiile revistelor „Luceafărul” (1974), „Amfiteatru” (1976, 1980) şi „Ramuri” (1984), Premiul U.T.C. (1984), Premiul Filialei Craiova a USR (1991, 1992). În 2004 Preşedinţia României i-a conferit Medalia Meritul Cultural clasa a III-a, categoria F – pentru „Promovare a culturii”. A participat la Simpozionul liderilor de teatre din Europa de Sud-Est (Budapesta, 1993), la Reuniunea ataşaţilor de presă din cadrul Convenţiei Teatrale Europene (Paris, 1999) şi la Seminarul teatrului universitar şi şcolar (Universitatea din Corsica, Bastia, 1999). În 1994 a beneficiat de un stagiu de cercetare la Centrul dramatic naţional din Caen (Franţa). Programul evenimentelor Joi, 18.04.2019, Craiova – 17.00 – Deschiderea Festivalului de poezie „Patrel Berceanu” – ediţia I Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova (foaier). – 17.05 – Alocuţiuni rostite de reprezentanţii instituţiilor organizatoare: Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova, Primăria Municipiului Băileşti, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. – 17.30 – Evocare a scriitorului Patrel Berceanu (prima parte). 18.00 – Spectacol-lectură susţinut de actori ai Teatrului Naţional „Marin Sorescu”: Anca Dinu, Valentin Mihali, Tamara Popescu, Angel Rababoc, Petronela Zurba. – 18.30 – Evocare a scriitorului Patrel Berceanu (partea a doua). – 19.30 – Recital de poezie susținut de membrii Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România. – 20.00 – Masa de seară. – 20.30 – Finalul manifestărilor primei zile. Vineri, 19.04.2019, Băileşti 09.00 – Deplasarea invitaţilor de la Craiova spre Băileşti. 10.00 – Primirea participanţilor la Primăria Municipiului Băileşti. – Alocuţiuni rostite de Primarul Municipiului Băileşti şi reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare. – Semnarea în Cartea de onoare. 10.30 – Vizitarea Casei memoriale „Amza Pellea”. 11.00 – Întâlnire cu elevii şi cadrele didactice la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Băileşti, unde a urmat cursurile Patrel Berceanu. – Recital poetic al elevilor. 12.00 – Eveniment literar Patrel Berceanu – poet al frondei la Casa de Cultură „Amza Pellea”. – 12.10 – Evocarea scriitorului Patrel Berceanu în fața publicului din Băilești. – 12.30 Lansarea volumului Şase feluri de frică, şapte feluri de curaj, Editura „Aius”, 2019. – 13.00 – Recital poetic susținut de scriitorii invitaţi. – 14.00 – Decernarea Premiului pentru poezie „Patrel Berceanu” și înmânarea diplomelor de participare. – 14.30 – Încheierea primei ediţii a Festivalului de poezie „Patrel Berceanu”. – Masa de prânz –17.00 – Plecarea din Băileşti a participanţilor. –18.00 – Sosirea în Craiova. Organizatori: - Consiliul Local Băilești, Primăria Municipiului Băilești - Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova - Tetrul Național „Marin Sorescu” Craiova - Casa de Cultură „Amza Pellea” – Băilești. Manifestările din cadrul Festivalului de poezie „Patrel Berceanu”, ediția I, 18-19 aprilie 2019, Craiova & Băilești se realizează cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului local Băilești.
Uniunea Scriitorilor din România Filiala Craiova vă invită sâmbătă, 2 martie 2019, la ora 14.00, în holul Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, în cadrul Târgului de carte Gaudeamus 2019, spaţiu în care Editura PAVCON lansează cărțile mai multor autori. Printre aceste noi apariţii editoriale se numără și volumul de povestiri science fiction „Oameni goi pe străzi” semnat de Victor Martin, membru al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, carte ieșită de sub tipar cu puțin timp în urmă. Lansarea cărților va fi făcută de scriitorul Constantin Pavel, directorul editurii, și se va încheia cu o sesiune de autografe.
În cadrul Târgului de carte Gaudeamus Craiova 2019, Uniunea Scriitorilor din România Filiala Craiova organizează, în parteneriat cu Radio Oltenia Craiova, două dezbateri pe teme de actualitate literară. Primul eveniment are loc vineri 1 martie a.c., de la 12.00 la 13.00, în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, şi va avea tema „Condiţia scriitoarei în literatura română”. Moderator va fi prof. Gela Enea, scriitor, iar invitaţii acestei prime dezbateri vor fi Mihaela Albu, Eleanor Mircea, Aurora Dumitrescu, Florina Ungureanu şi Camelia Radulian. Cea de-a doua dezbatere organizată de Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România va avea tema „Generaţii literare” şi va fi moderată de scriitorul Mihai Firică. Evenimentul se va desfăşura sâmbătă 2 martie a.c., de la 15.00 la 16.00, în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Sunt invitaţi să participe scriitorii Mircea Pospai, Dan Ionescu, Ion Munteanu, Cristian Liviu Burada, Emilian Mirea, Ionel Buşe, Horia Dulvac şi Nicolae Marinescu. Ne exprimăm speranţa că un număr mare de cititori prezenţi în cadrul târgului de carte de la Craiova îşi vor manifesta dorinţa de a-I reîntâlni pe scriitori şi în cadrul unor evenimente de acest an, mulţumindu-le pentru atenţia arătată cu ocazia lansărilor de carte din această a XVIII-a ediţie a Caravanei Gaudeamus. O primăvară minunată tuturor!
Seria evenimentelor pe care Radio România le organizează în „Anul cărții” debutează cu ediția craioveană a Caravanei Gaudeamus, care va avea loc în intervalul 27 februarie – 3 martie în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Zeci de mii de volume, peste 50 de participanți găzduiți de 45 de standuri – record în istoria târgului – și zeci de evenimente care vor reuni cele mai cunoscute personalități ale vieții literare din această zonă a țării, și nu numai, vor transforma Cetatea Băniei în centrul de interes al pieței editoriale naționale. Ediția cu numărul 18 a Târgului Gaudeamus Craiova, evenimentul cu numărul numărul 110 în seria GAUDEAMUS, este organizată de Radio România prin Echipa Gaudeamus şi Radio România Oltenia Craiova. Deschiderea oficială a ediţiei va avea loc miercuri, 27 februarie, la ora 12.00. Programul de vizitare este următorul: de miercuri până sâmbătă, între orele 10.00 şi 18.00 şi duminică, între orele 10.00 şi 14.00. Intrarea este liberă pentru toate categoriile de public. Președintele de onoare al ediției va fi scriitorul Mihai Firică, membru ăn Comitetul de Conducere al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova. Ca în fiecare an, Târgul Gaudeamus Radio România este una dintre primele opțiuni pentru craiovenii care doresc să dăruiască celor dragi, alături sau chiar pe post de mărțișor, ceva cu totul special. Cea mai generoasă ofertă din istoria târgului cuprinde: · mii de titluri – noutăți editoriale sau volume deja consacrate – jocuri educative și muzică pentru toate gusturile, prezentate de cei peste 50 de participanți, mulți dintre aceștia fiind în premieră prezenți la acest eveniment; · importante reduceri de preţuri, oferte şi pachete promoţionale; · peste 50 de evenimente culturale (lansări și prezentări de carte, sesiuni de autografe, dezbateri); · Tombola GAUDEAMUS, cu premii extrem de atractive: un microsistem audio, oferit de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova, 2 smart-watch-uri și 6 baterii externe oferite de Lions Club Craiova. Tombola se derulează pe baza buletinelor de Vot al Publicului, iar tragerea la sorţi a câştigătorilor va avea loc sâmbătă, 2 martie, la ora 16.45. Cea de a 18-a ediţie a Târgului GAUDEAMUS Radio România organizată în Craiova va constitui şi cadrul pentru reluarea câtorva dintre proiectele deja tradiţionale, iniţiate şi derulate de Radio România: · Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care are ca beneficiari biblioteci ale unor comunităţi subfinanţate din acest punct de vedere. · Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc. Sâmbătă, 2 martie, la ora 12.00, sunteţi aşteptaţi să îi cunoaşteţi pe invitații de nota 10 ai acestei ediţii: Adrian Emanuel Dicu și Alexandra Maria Udriștoiu (elevi ai Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova), Nicoleta Izabela Dincă (elevă a Liceului Teoretic Amărăștii de Jos) şi Irina Maria Palaghia (elevă a Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova). Premiile vor fi oferite de Radio România și Lions Club Craiova. Faza locală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, organizată de Radio România Oltenia – Craiova, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj și Inspectoratul Școlar Județean Dolj, care va avea loc joi, 28 februarie, începând cu ora 13.30. Concursul, adresat liceenilor, are ca principal obiectiv promovarea literaturii şi a lecturii în rândul tinerilor. Premiile vor fi oferite de Lions Club Craiova. Premiile Caravanei GAUDEAMUS Radio România, ediția Craiova 2019, vor fi decernate duminică, 3 martie, începând cu ora 12.00, astfel: · Trofeele GAUDEAMUS (acordate editurilor – locurile 1, 2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul evenimentului · Trofeele Presei – decernate jurnaliştilor pe secţiunile publicaţii, radio, TV şi online, tot prin Votul Publicului · Premiul Educaţia – decernat unei instituţii de învăţământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educaţionale la GAUDEAMUS Craiova · Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase vizitatoare de către Casa de Modă Ilinca · Premiile Tombolei GAUDEAMUS. Evenimentele derulate sub brandul Gaudeamus Radio România, iniţiate şi derulate de Radio România de un sfert de secol, au ca principal obiectiv susţinerea culturii scrise din ţara noastră prin evenimente de tip expoziţional şi proiecte culturale. Caravana Gaudeamus Radio România va mai ajunge în acest an în: Cluj-Napoca (17 – 21 aprilie, ediția, 20), Oradea (8 – 12 mai, ediția 6), Timișoara (22 – 26 mai, ediția 11), Mamaia (1 – 5 august, ediția 11), Brașov (28 august – 1 septembrie, ediția a doua) și Iași – eveniment în premieră. Târgul Gaudeamus Radio România, cel mai important eveniment cu acest profil din țara noastră, ajuns în acest an la ediția cu numărul 26, va avea loc în perioada 20 – 24 noiembrie, în Pavilionul B2 Romexpo. Proiect cultural susținut de Ministerul Culturii și Identității Naționale Partener: Teatrul Național Marin Sorescu Sponsori: Lions Club Craiova, Casa de Modă Ilinca, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova Parteneri media: Agenția de Presă Rador și Cuvântul Libertății.
O nouă întâlnire a scriitorilor craioveni cu tinerii cititori va avea loc la Liceul Teoretic „Henri Coandă” din Craiova, marţi 26 februarie 2019, ora 13.00, eveniment desfăşurat în cadrul proiectului „POEZIA PENTRU O LUME FĂRĂ ZIDURI - Lectură publică & dialog”. La recitalul poetic au fost invitaţi scriitorii Spiridon Popescu, Mihai Firică, Petrişor Militaru, Gabriel Nedelea, Mihaela Constantinescu şi Ionuţ Orăscu, care vor lectura din propriile volume de versuri şi vor dialoga cu elevii şi cadrele didactice. La evenimentul literar de la Liceul Teoretic „Henri Coandă” din Craiova vor participa elevi îndrumaţi de prof. Mihaela Brumar, directorul Liceului Teoretic „Henri Coandă”, prof. Mariana Barbu, prof. Claudia Ivaşcu, prof. Irina Lupu şi prof. Ştefania Tiţa. Vor recita elevii Laura Lăcusteanu, Andreea Buican, Andreea Radu, Ionela Brat şi Andrei Dinu. Moderatorul întâlnirii va fi prof. Carmen Făgeţeanu, o tânără scriitoare traducătoare din limba italiană remarcată pentru succesul primul roman tradus anul trecut - „Marta croitoreasa”. Evenimentul este organizat de Uniunea Scriitorilor din România Filiala Craiova, Liceul Teoretic „Henri Coandă” Craiova, Revista Mozaicul şi Asociaţia FORUM pentru Identitate şi Cultură. Proiectul „Poezia pentru o lume fără ziduri” se derulează în 2019 în peste 130 de ţări, prin 800 de evenimente la care participă mii de poeţi. Iniţiativa a fost lansată de către „World Poetry Movement - Movimiento Poético Mundial” pentru a apropia publicul de lumea poeziei şi de a construi adevărate punţi de dialog şi toleranţă. În Craiova, proiectul este coordonat de scriitorul Mihai Firică, în luna februarie a.c. desfăşurându-se o lectură publică la Colegiul Naţional „Elena Cuza”.
Scriitorul Stelian Tănase va lansa volumul "Conversaţii cu Regele Mihai" la Muzeul de Artă din Craiova, Sala oglinzilor, joi 28 februarie 2019, de la ora 12.00. Evenimentul este organizat de Editura Corint şi Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România Filiala Craiova. Despre carte şi autor vor vorbi istoricul Sorin Damean, scriitorul Mihai Firică şi arh. Emilian Ştefârţă, managerul Muzeului de Artă din Craiova. Evenimentul va fi moderat de către doamna Flori Mihalache, director PR al Editurii Corint. Ediţia este îngrijită de Elena Vijulie. Despre carte: "Apărută pentru a marca un an de la dispariția regelui Mihai, această carte este rezultatul transcrierii fidele a înregistrărilor audio/video realizate de scriitorul Stelian Tănase cu fostul suveran la Palatul Elisabeta de-a lungul mai multor zile, în aprilie 2005. În paginile ei, regele îşi povesteşte viaţa şi, implicit, viaţa României din vremea sa. Tragedia regelui Mihai desenează pe fundalul unei întregi epoci un om de o extraordinară forţă morală. Dincolo de istorie şi în pofida ei, regele Mihai este un model. Prin curaj, tragere de inimă și credinţă. Un om care a cunoscut gloria şi sărăcia, viaţa într-o familie mare şi singurătatea absolută. Modest, răbdător, de o majestate naturală. Serios, dar cu un ascuţit simţ al umorului." (Ed. Corint) Tot joi 28 februarie a.c. , de la 15.30, scriitorul Stelian Tănase va prezenta volumul în cadrul Târgului de carte Gaudeamus 2019 organizat la Craiova, în foaierul Teatrului Naţional "Marin Sorescu", unde va avea loc o sesiune de autografe.
Dublă lansare de carte la Biblioteca Judeţeană "Al şi Aristia Aman" din Craiova, miercuri, ora 17.00, a două volume traduse de George Popescu. Vor prezenta cele două volume prof. Elena Pîrvu, prof. Carmen Făgeţeanu si Camelia Radulian. Evenimentul va fi moderat de către scriitorul Mihai Firică. Volumul Gocce di Emozioni - Stropi de emotii de Armando Guidoni a apărut la Editura Controluce şi a fost premiat pentru poezie edita la concursul "Terzo Millennio 2011". Poetul Armando Guidoni este o personalitate plurivalentă. Colaborează la toate activităţile culturale şi jurnalistice.Timp de 40 de ani a realizat activitate de cercetare în laboratoarele CNEN (Comitetul Naţional pentru Energie Nucleară), devenit apoi ENEA. Din anii 90 este jurnalist ştiinţific la Controluce, publicaţie lunară de cultură din Castelli Romani şi din Prenestini al cărei director este şi, în calitate de preşedinte al asociaţiei Ohoto Club Controluce îi îngrijeşte editarea. Acesta abordează în volumul Gocce di emozioni o poetică atipică, aproape în întreaga sa stratificare onto-formală, trecând de la o configurare de sinergie organică om-cosmos, viaţă interioară- lume externă şi totul distribuit într-o panoramă de nuclee sintetice. Scrisoare tatălui de Aldo Onorati este o scriere subiectivă, scurtă ca întindere şi structurată în secţiuni disparate cantitativ, ea alimentează la lectură,senzaţia unei succesiuni de respiraţii pe traiectul "istorii " pradă unei instanţe evocatoare centrate pe figura unui tată, tatăl autorului. Prozator, poet, jurnalist şi director editorial, Aldo Onorati e autorul unor opere diverse prin registrul tematic şi seducătoare prin varietatea codurilor stilistice, multe dintre ele traduse în mai multe limbi, inclusiv în româneşte.
Scriitorii craioveni se vor întâlniri cu tinerii cititori în cadrul proiectului „POEZIA PENTRU O LUME FĂRĂ ZIDURI - Lectură publică & dialog”, eveniment care se va desfăşura la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova, marţi 19 februarie 2019, ora 10.30. La evenimentul literar au fost invitaţi scriitorii Mihaela Albu, Mihai Firică, Silviu Gongonea, Toma Grigorie, Dan Ionescu, Petrişor Militaru şi Emilian Mirea, care vor citi din propriile volume de versuri şi vor dialoga cu elevii şi cadrele didactice. Un număr mare de elevi ai Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova vor participa sub îndrumarea prof. Andriescu Corina, prof. Lungu Cristiana, prof. Popescu Liliana şi prof. Trincă Ileana. Vor recita elevii Andreea Marin, Alex Stanciu şi Alexandra Stancu. Moderatorul întâlnirii va fi prof. Maria Dinu, o tânără scriitoare care a fost distinsă cu Premiul pentru debut al Filialei Craiova a USR pe 2017. Evenimentul este organizat de Uniunea Scriitorilor din România Filiala Craiova, C.N. „Elena Cuza” Craiova, Rezista Mozaicul şi Asociaţia FORUM pentru Identitate şi Cultură. Proiectul „Poezia pentru o lume fără ziduri” se derulează în 2019 în peste 130 de ţări, prin 800 de evenimente la care participă mii de poeţi. Iniţiativa a fost lansată de către „World Poetry Movement - Movimiento Poético Mundial” pentru a apropia publicul de lumea poeziei şi de a construi adevărate punţi de dialog şi toleranţă. În Craiova, proiectul este coordonat de scriitorul Mihai Firică, în luna februarie urmând a se desfăşura şi alte lecturi publice în cadrul colegiilor craiovene.
Continuă seria membrilor Filialei Craiova Uniunii Scriitorilor din România invitaţi la "Clubul Dramaturgilor Craioveni", eveniment cultural care revine cu prima întâlnire din acest an, miercuri 6 februarie, de la ora 17. Horia Dulvac, prozator, eseist și dramaturg, va fi prezent cu piesa "Rigor Mortis. O simplă criză de saţietate", premiată la Festivalul național de teatru “Mihail Sorbul”, Botoșani, 2017. Actorii Angel Rababoc și Petronela Zurba vor interpreta cele două roluri ale acestei piese într-un act la sala “Ia te uită!” a Teatrului Național Marin Sorescu. Prezintă Nicolae Coande, inițiator al Clubului Dramaturgilor Craioveni. Clubul Dramaturgilor Craioveni își propune să evidențieze textul dramatic care se scrie în Craiova și să ofere celor interesați de teatru noi propuneri pentru scena craioveană. Prima ediție a clubului a avut loc pe 8 septembrie 2016 –invitat de marcă a fost dramaturgul Gheorghe Truță. Ulterior, au fost prezenți cu piese lecturate de actorii TNC, dramaturgii Toma Grigorie, Cornel Mihai Ungureanu, Florin Oncescu, Marius Neacșu, Mihai Ioana, Cristi Nedelcu, Julien Caragea.
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește joi, 31 ianuarie 2019, începând cu ora 17:00, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, lansarea volumului „Absurdul în opera lui I. L. Caragiale”, autor Dan Ionescu. În cadrul evenimentului moderat de Mircea Pospai, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști – Filiala Craiova, și-au anunțat prezența prof. univ. dr. Ștefan Vlăduțescu, Ioan Lascu, președintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova, Mihai Firică, vicepreședinte al Asociației Internaționale a Scriitorilor IWA, Nicolae Pârvulescu și Eleanor Mircea. Cunoscut pentru contribuțiile în domeniile poeziei, prozei, istoriei și criticii literare, Dan Ionescu a publicat de-a lungul timpului volumele: „Biblioteca într-o alocuțiune”, „Altceva de cunoscut”, „Departe de ocean”, „Fugă în scris”, „Umbra scrisului”, „Imposibilul extaz”, „Virtualități ale compromisului”, „Datina. Revistă tradiționalistă interbelică”, „Presa literară din Oltenia” ș.a. „Studiul a plecat de la ideea relevării unor aspecte de profunzime, care nu au fost luate în discuție de cei mai importanți exegeți ai operei lui I. L. Caragiale”, mărturisește Dan Ionescu.
Adunarea Poeților Craioveni își face o datorie de onoare din a nu-i uita pe cei care au plecat din cercul și așa restrâns al poeților din oraș. Poezia lor, însă, rămâne printre noi și asta contează. După Patrel Berceanu, un alt optzecist important al poeziei care se scrie în Craiova, Bucur Demetrian, s-a refugiat, acum cinci ani, în „lumi netrăite”. Au rămas poezia sa, textele de critică literară, desenele și picturile. După jumătatea de deceniu scursă, Bucur ar fi meritat o revizitare a poeziei sale, dar nu s-a găsit nimeni s-o facă, deși s-a bucurat de prețuire în timpul vieții. Poate că anul viitor, cu ajutorul familiei, vom reuși să reunim poemele sale într-o antologie care să redea publicului profilul celui care a fost Bucur: gravitate, un amestec de credinţă naivă, încredere în cuvânt şi sfâşieri care produceau o sensibilitate poetică remarcabilă, toate acestea fiind produsul unui intelectualism de excelentă factură. Pînă atunci, miercuri 12 decembrie, de la ora 17, Paul Aretzu, Cornel Mihai Ungureanu și Nicolae Coande îl vor evoca, alături de scriitorii prezenți și de cei care l-au cunoscut. Actorul Valentin Mihali va citi din poemele sale. Prezintă, Nicolae Coande. Intrarea publicului este liberă. Bucur Demetrian (n. 22 iunie 1951 – m. 5 august 2013). Absolvent al Liceului „Nicolae Bălcescu” (1966-1970), al Facultăţii de Filologie Craiova (secţia română-franceză) în 1974. Profesor de limba şi literatura română la Şcoala Nr. 2 „Traian” din Craiova şi redactor asociat la revista „Ramuri” din Craiova. Cărţi publicate: „Locuinţa poetului”, în secţiunea volumului colectiv Cadran Solar, Ed. Scrisul Românesc, 1986, „Confesiuni”, Ed. Sitech, 1993, Premiul Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, „Himera de hârtie”, Ed. Avrămeanca, 1996, Premiul Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, „Catedrala şi firul de iarbă”, volum premiat de Primăria Municipiului Craiova, 1997, „Deodată căderea”, Ed. Sitech, 2000, Premiul Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, „Aşezarea pe cruce”, Ed. Ramuri, 2004, Premiul revistei „Ramuri”, „Bărbați în fața oglinzii”, Ed. Ramuri, 2008.
Lansarea volumului „UNIREA – MĂREȚIA UNUI TIMP. DICȚIONAR de personalități și instituții” (Cuvânt către cititor de Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române) va avea loc joi 22 noiembrie 2018, ora 16.00, Biblioteca Aman din Craiova. În cadrul evenimentului, o conferinţă ştiinţifică va fi susţinută de prof. univ. dr. Carmen Bulzan, coautor al “Dicţionarului de personalităţi şi instituţii”. Moderator va fi Mihai Firică, scriitor (Filiala Craiova USR), iar prezentările vor fi realizate de prof. univ. dr. Cezar Avram (Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopşor”) şi dr. ist. Ruslan Oprescu (Fundaţia “Orizont”). Evenimentul este organizat Biblioteca Judeţeană „Al. Şi Aristia Aman”, Uniunea Scriitorilor din România Filiala Craiova, Fundaţia „Orizont” şi Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopşor”. Intrarea este liberă. "Unirea-măreția unui timp este o lucrare care-și propune să prezinte modul în care a apărut, s-a dezvoltat și s-a înfăptuit idealul unității naționale. Subtitlul Dictionar de personalități și instituții constituie o trimitere la o structură clasică, însă autorii (cercetători, profesori și studenți) și-au propus să treacă dincolo de canon și să prezinte publicului o informație accesibilă din perspectivă psiho-sociologică pornind de la surse bine alese și documentate. Astfel, cercetarea a fost structurată în două părți: Personalități și Instituții. S-a avut în vedere faptul că ideea de unitate națională a fost vehiculată de mari personalități a căror noblețe, tărie de caracter, şi încredere în idealul unirii apare sub diverse forme: de limbă și cultură, de credință, de neam, de teritorii ș.a. şi a fost desăvârșită de instituțiile în care acestea s-au afirmat. Dicționarul este un demers temerar, prin intermediul căruia ne propunem să deschidem căi de reflecție cu privire la momente semnificative din istoria țării, la oamenii și instituțiile care le-au marcat." Volumul este coordonat de Carmen Bulzan, Gabriela Gârmancea, Mihai Gojgar şi Tudor Răţoi.
Invitatul lunii noiembrie la Clubul Dramaturgilor Craioveni este Cristi Nedelcu, jurnalist și scriitor craiovean. Actorii Nicolae Vicol și Costinela Ungureanu vor lectura din piesa „Bătrânul, fata și biblioteca sau Ne întâlnim la girafă”, iar autorul va intra în dialog cu cei prezenți. Intrarea publicului este liberă. Cristi Nedelcu (n. 1969) este jurnalist și scriitor. A debutat în 1992 în revista Dilema și a colaborat cu mai multe reviste literare – Dilema, Scrisul Românesc, Mozaicul (unde în prezent deține cronica teatrală). În același timp a activat în televiziune, unde a condus câteva posturi TV (Terra Sat Craiova, TVS Craiova, Alege TV). În 2001 a obținut la Târgoviște premiul al II-lea la Concursul Național de Literatură pentru piesa De care parte a gratiilor? A debutat editorial în 2006 cu volumul bilingv Însemnări despre Shakespeare/ Essays on Shakespeare, lansat în cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului Internațional Shakespeare. În 2006 a publicat volumul Canonul marginalului, carte prezentată în cadrul ediției a II-a a Conferinței Internaționale de Antropologie Antropoest. În 2006 a primit premiul Tiberiu Iliescu al revistei Mozaicul. În 2008 a publicat volumul de teatru Vești proaste, iar în 2013 cartea Lumea-ntreagă e o scenă/lumea-ntreagă e un show. Paradigme culturale ale societăților. În 2016 a obținut titlul de doctor în filologie cu teza Semiotica bancului. Din 2010 este membru al Uniunii Scriitorilor din România. În prezent este lector la Academia Privată din București, unde susține un curs despre W. Shakespeare.
Eseistul și filozoful Ion Militaru este primul invitat al ediției de toamnă, 2018, a Întâlnirilor „SpectActor”, un eveniment menit în acest an să sărbătorească „Centenarul Inteligenței Românești”. Ion Militaru este poate cel mai bun „cap” filozofic și analist al culturii pe care îl are Craiova, în orice caz cel mai serios și productiv cercetător și intelectual preocupat de problemele filozofiei în raport cu existența umană. Conferința sa, “„Moartea ideii comuniste – unde se află azi Karl Marx”, va fi susținută duminică 4 noiembrie, ora 11, la sala Ion D. Sîrbu a Naționalului craiovean. Moderator, Nicolae Coande. Intrarea publicului este liberă. Autorul: „Regimul politic imaginat de Karl Marx a decedat. Nu și interesul pentru ideologia care l-a susținut și nici pentru personaj ca atare. El continuă să fie celebrat, omagiat. Interesează. Cum se explică așa ceva? Opinia unanimă: ideile au fost bune, transpunerea lor în practică a fost greșită. S-ar putea ca o reluare mai atentă a lor să ducă acolo unde gândea patronul. Situația este unică. Atunci când național-socialismul lui Hitler a fost scos de pe piață nu a existat nicio tentativă de salvare, ceva de felul: ideile național-socialiste au fost bune, transpunerea lor în practică a fost greșită. Dacă am umbla la ele, am mai pune, am scoate ceva, merită încercat... De ce continuă Marx să fascineze? Ceva din el a murit, ceva însă nu. Întreaga lectură a lui Marx ca aritmetică a revoluției, a instaurării comunismului și prăbușirii lumii burgheze, așa cum o construiește Capitalul, nu mai interesează. Nu mai interesează prestația sa de om de știință care anunță lumea nouă. Interesează însă prestația lui de filosof. Bertrand Russel îi contestă o astfel de prestație. Eu am încercat să-i construiesc un astfel de chip lăsând la o parte absolut toate cele spuse despre el: luptă de clasă, revoluție, comunism, capitalism, absolut toate poncifele, lucrurile care se spun de obicei. Am descoperit anumiți termeni cheie, absolut neglijați până în prezent, le-am descoperit o frecvență și o ritmicitate extremă. În baza lor a fost simplu, să vad unde duc. Aceeași termeni sunt termenii de bază ai întregii culturi metafizice occidentale. În baza unei cercetări de lexic, am descoperit metafizica sa originară. Ea este cea care îl va salva. Atâta cât este posibil!” Ion Militaru – născut la 1.01.1960, în Goieşti – Dolj. Absolvent al Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Filosofie, promoția 1984. Doctor în Filosofie – Universitatea Bucureşti ( 1999). Bursier al guvernului francez (Universitatea Paris I – Sorbona, 1990 – 1991). Din 1991, până în prezent, cercetător ştiinţific în cadrul Academiei Române – filiala Craiova. Debutează în Revista de filosofie (1984) cu o recomandare scrisă a lui Constantin Noica. Este membru al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România. Domenii de interes: istoria ideilor, istoria filosofiei, hermeneutică. Lucrări publicate: - Nu-L cunosc pe acest om, Editura Academiei Române, 2014; Critica raţiunii avare, Editura Academiei Române, 2013; Prometeu moare azi, Editura Academiei Române, 2012; Autonomia umbrei, Editura Academiei Române, 2011; (Premiul „Mircea Florian” al Academiei Române); Abstracția iubirii. Incercare de erodicee, Editura Academiei Române, 2010; Înfrângerea lui Robinson, Editura Academiei Române, 2009 (Premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Oltenia); Filosofia românească în zece episoade narative şi un epilog dramatic, Editura Academiei Române, 2008; Meditaţii despre Occident, Editura Academiei Române, 2005; Filosofia vieţii cotidiene, Editura Grinta, 2005; Meditații asupra filosofiei româneşti, Editura Aius, 2003; Europa faustică, Editura Scrisul Românesc, 2004; Constantin Noica şi critica Occidentului, Editura Cartea Românească, 2001; Meditații asupra istoriei româneşti, Editura Dacia, 1999 (Premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Oltenia; Premiul revistei Ramuri); Mai este acesta un filosof? Eseu despre Karl Marx, Editura Cartea Românească, 2018;Viața elementelor. Trei exerciții de căutare a fericirii, în curs de apariție, Editura Cartea Românească; Vântul și ploaia. Nașterea conștiinței de sine sub impactul meteorologiei, de la Socrate la Heidegger, în lucru. Întâlnirile SpectActor reprezintă un eveniment cultural inițiat în anul 2009 de Teatrul Național Marin Sorescu Craiova, menit să aducă în fața publicului craiovean personalități ale lumii culturale și științifice românești din diferite domenii de activitate. În cadrul acestora sunt programate conferințe pe teme de interes general, precum și dezbateri cu publicul prezent în sălile TNC. Moderator, de la prima ediție până în prezent, Nicolae Coande. Până în prezent au conferențiat la Teatrul Național ‘Marin Sorescu’ următorii invitați: Ion Caramitru, Radu Beligan, Varujan Vosganian, Andrei Marga, Solomon Marcus, Lucian Boia, Daniel Barbu, Cristian Tudor Popescu, Nae Caranfil, Mircea Dinescu, Răzvan Theodorescu, Matei Vișniec, Gabriela Adameșteanu, ASR Radu al României, Dan Grigore, Cristian Țopescu, George Banu, Eugen Negrici, Florin Zamfirescu, Adrian Cioroianu, Adrian Streinu Cercel, Jean Askenasy, Dan C. Mihăilescu, Cristian Bădiliță, Dorel Vișan, Emil Constantinescu, Dumitru Radu Popescu, Laurențiu Damian, Lucian Boia, Nae Caranfil, Daniel Barbu, Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Sergiu Celac, Mădălin Voicu, Adrian Năstase, Stelian Tănase, Eugen Simion, Ioan Holender, Nicolae Panea, Emil Hurezeanu, Ioan Aurel Pop, Mircea Dumitru, Sorin Antohi, Mircea Martin, Grigore Leșe, Magda Cârneci, Vintilă Mihăilescu, Dorel Chirițescu, Al. Cistelecan, Liviu Antonesei, Constantin Chiriac, Mircea Platon, Beatrice Comănescu, Cătălin Ghiță, Ioan Stanomir. (comunicat TNC) Nașterea conștiinței de sine sub impactul meteorologiei, de la Socrate la Heidegger, în lucru. Întâlnirile SpectActor reprezintă un eveniment cultural inițiat în anul 2009 de Teatrul Național Marin Sorescu Craiova, menit să aducă în fața publicului craiovean personalități ale lumii culturale și științifice românești din diferite domenii de activitate. În cadrul acestora sunt programate conferințe pe teme de interes general, precum și dezbateri cu publicul prezent în sălile TNC. Moderator, de la prima ediție până în prezent, Nicolae Coande. Până în prezent au conferențiat la Teatrul Național ‘Marin Sorescu’ următorii invitați: Ion Caramitru, Radu Beligan, Varujan Vosganian, Andrei Marga, Solomon Marcus, Lucian Boia, Daniel Barbu, Cristian Tudor Popescu, Nae Caranfil, Mircea Dinescu, Răzvan Theodorescu, Matei Vișniec, Gabriela Adameșteanu, ASR Radu al României, Dan Grigore, Cristian Țopescu, George Banu, Eugen Negrici, Florin Zamfirescu, Adrian Cioroianu, Adrian Streinu Cercel, Jean Askenasy, Dan C. Mihăilescu, Cristian Bădiliță, Dorel Vișan, Emil Constantinescu, Dumitru Radu Popescu, Laurențiu Damian, Lucian Boia, Nae Caranfil, Daniel Barbu, Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Sergiu Celac, Mădălin Voicu, Adrian Năstase, Stelian Tănase, Eugen Simion, Ioan Holender, Nicolae Panea, Emil Hurezeanu, Ioan Aurel Pop, Mircea Dumitru, Sorin Antohi, Mircea Martin, Grigore Leșe, Magda Cârneci, Vintilă Mihăilescu, Dorel Chirițescu, Al. Cistelecan, Liviu Antonesei, Constantin Chiriac, Mircea Platon, Beatrice Comănescu, Cătălin Ghiță, Ioan Stanomir. (comunicat TNC)
Un inedit volum plurilingv de versuri al scriitoarei craiovene Gela Enea va fi lansat de către autoare avându-i alături pe confraţii din Filiala Craiova a Uniunii Sriitorilor din România. Cartea „Silueta unei melancolii de marți” (Editura BRUMAR) semnată de Gela Enea are versiuni în franceză, italiana şi engleză. Evenimentul va avea loc miercuri, 26 septembrie, 2018, orele 16.00, în ”Sala oglinzilor” a Muzeului de Artă ”Jean Mihail” din Craiova. Moderatorul evenimentului va fi Mihai Firică, iar despre autoare şi volum vor vorbi Ioan Lascu, Nicolae Pârvulescu, Marian Barbu şi George Popescu. Un grup de elevi de la Liceul de Arte „Marin Sorescu” vor susţine un recital muzical. Vă invităm să participați la acest eveniment!
Sâmbătă, 22 septembrie, ora 11.00, în sala Ia te uită! a Teatrului Național Marin Sorescu va avea loc un dublu moment sorescian: omagierea Profesorului George Sorescu la împlinirea vârstei de 91 de ani (născut pe 23 septembrie 1927, Bulzești). Reputat profesor universitar, poet şi critic literar, prozator și traducător, George Sorescu, fratele mai mare al regretatului scriitor Marin Sorescu, este membru al Uniunii Scriitorilor din 1980. A publicat 17 cărți, fiind recompensat cu 42 de diplome și distincții importante. Marin Sorescu afirma: „George, fratele meu, profesor la Universitate, a fost într-un fel şi mentorul meu şcolit…” (interviu realizat de Gabriela Rusu-Păsărin, vol. Portrete în oglinzi paralele). După decesul marelui scriitor, George Sorescu s-a implicat în recuperarea și publicarea manuscriselor lui Marin, în prezent ajungând la impresionanta cifră de 30 de volume tipărite. De altfel, George Sorescu a fost distins cu Premiul „Marin Sorescu“ al Academiei Române „pentru ecoul de durată al numelui, pentru păstrarea și folosirea la catedră a întregului instrumentar al poeziei, prozei și criticii soresciene“. Evenimentul de sâmbătă cuprinde și lansarea volumului MARIN SORESCU, în anticamera NOBEL / Conversații cu și despre SORESCU, ediție bilingvă, Editura GRACIOUS LIGHT New York, prefață de academician EUGEN SIMION. Autor: ION JIANU, publicist, fost redactor la Cuvântul Libertății și Gazeta de Sud (Craiova), membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Invitați: Prof. univ. dr. GEORGE SORESCU, membru al Uniunii Scriitorilor EMIL BOROGHINĂ, fost manager general T.N. Marin Sorescu, societar de onoare al TNC Prof.univ.dr. MIHAELA ALBU, membru al Uniunii Scriitorilor Mesaj audio:THEODOR DAMIAN, scriitor, directorul editurii GRACIOUS LIGHT New York ION JIANU, publicist, autorul cărții Conversații cu și despre Marin Sorescu. Intermezzo muzical: MIRCEA SUCHICI, compozitor și violoncelist, Filarmonica Craiova Amfitrion va fi Nicolae Coande. Intrarea publicului este liberă.