loader
Imagine Nedelcu Cristian
Cristian Nedelcu

  Născut în 1969 în Craiova.

Studii
Facultatea de Mecanică Universitatea din Craiova, 1994
Master în comunicare interculturală, Facultatea de Litere Universitatea din Craiova , 2006
Facultatea de Științe Sociale, Universitatea din Craiova, 2011
Doctorat în filologie, Școala Doctorală ”Alexandru Piru” Universitatea din Craiov, 2016

Activitate profesională
1994 – 1997 - Redactor – cotidianul ”Cuvântul Libertății”
1997 – 2002 - Redactor/Editor ştiri - Studioul TV Terra Sat Craiova
2002 – 2010 - Redactor Șef adjunct - Studioul TVS Craiova
2010 – 2011 - consilier - Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional
2011 – 2012 - consilier - Prefectura Dolj
2012 – 2018 - Redactor șef - Media Sud Europa - Alege TV
2018 – prezent – consilier parlamentar
Din 2010 membru al Uniunii Scriitorilor din România
Din 2018 membru PEN Club România

Fișa de creație
Debut în revistă – 1995 în DILEMA cu articolul “Cine ce pierde”. Multiple colaborări la revistele DILEMA, SCRISUL ROMÂNESC, MOZAICUL, la acesta din urmă susţinînd, în special, rubrica de cronică dramatică.
Debut editorial – 2006 cu volumul bilingv, română-engleză, “Însemnări despre Shakespeare”. Cartea a fost lansată în cadrul celei de – a V-a ediţii a Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova, fiind prezentată de John Elsom preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru.
2006 - volumul “Canonul marginalului” lansat în cadrul simpozionului internaţional de antropologie ANTROPOEST, desfăşurat la Craiova.
2007 - participare la prima ediţie a Colocviului Internaţional “Marin Sorescu” organizat de Facultatea de Litere din Craiova, titlul comunicării fiind “Scriitorul faţă cu reacţiunea” .
2008 - volumul de teatru “Veşti proaste”, prezentat în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Zilelor Craiovei.
2012 - volumul ”Lumea întreagă e o scenă/ Lumea întreagă e un show. Paradigme culturale ale societăților.”
2020 – participare la colocviul ”Tradiție și continuitate sub semnul lui Liber Pater” organizat de Facultatea de Litere Craiova cu comunicarea ”Influența terminologiei oenologice franceze asupra celei românești ” scrisă în colaborare cu prof. Univ. Dr. Nicolae Giugea
2020 - volumul de proză scurtă ”Graffiti” și romanul ”Cimitirul trandafirilor”
2021 – piesa ”Paso Doble” a fost pusă în scenă la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea
2022 – piesa ”Bătrânul, fata și bibliotecarul” a fost pusă în scenă la Teatrul Tony Bulandra din Râmnicu Vâlcea.
scrie pe blogul https://cristinedelcu.ro/

Referințe critice (în periodice și în volume)
Cristi Nedelcu particularizează fiecare text și propune naratori și perspective narative diferite: uneori povestea este spusă la persoana I, de un personaj⁠-⁠femeie, alteori de un personaj⁠-⁠bărbat, pentru ca în alte cazuri perspectiva impusă să fie cea obiectivă și cu un narator la persoana a III⁠-⁠a. Pe lângă aceste variații, inclusiv prezentarea evenimentelor este abordată diferit: există cazuri când evenimentele sunt expuse cronologic. Alteori apar întreruperi marcate de prolepse sau au loc jocuri de montaj, situație în care se configurează un timp „dislocat”, cu secvențe aduse împreună pentru a crea un nou sens. Jonglarea cu variantele în care se poate scrie face vizibil lucrul cu textul și reprezintă, implicit, o trimitere spre metatextualitate chiar de la nivel formal, indicând faptul că autorul stăpânește toate aceste tehnici narative.
Adina Luca ”Optmotive” nr.74/2021

”Poliformisul structurii, amestecul de roman de dragoste, în care iubirea îmbracă mai multe forme, grefat pe un scenaru de investigație, cu nuanțe istorice pregante, politice, din perioada comunistă a dosarelor Securității, evidențiază un joc al destinelor încrucișate în care trecutul și prezentul se reflectă în oglinzi paralele.”
Carmen Theodora Făgețeanu ”Ramuri” nr. 2/2021

Romanul lui Cristi Nedelcu, Cimitirul trandafirilor, câștigă prin sugestia că bariera dintre ficțiune și realitate poate fi sau chiar este spartă, iar povestea cuprinsă între copertele unui roman poate fi o poveste ce aparține realității, chiar dacă este despre destin și despre manifestările acestuia. De remarcat este și construcția narativă a romanului, prin dublarea perspectivei, prin dublarea scenelor, prin jocul narativ și trecerea de la o voce la alta, într⁠-⁠un mod fluid, care omogenizează întreg textul. Construcția narativă aduce o metodă prin care adevărul este relativizat, aceasta devenind de altfel și tema romanului.
Adina Luca ”Optmotive” nr.56/2021

”Cristi Nedelcu este primul dramaturg (și romancier!) nãscut în Craiova, dupã rãzboi, care are acces la notorietate. Asta într-un oraș despre care se spune(a) cã este unul din care se pleacã, nu se vine. Dar, istoria derulatã de 70 de ani ne aratã cum, de fapt, gloria Craiovei, atâta câtã este, e conferitã de scriitori care au ales sã vinã aici (sau, ca în celebrul caz al lui Ion D. Sîrbu, dramaturg, oi el, sã i se impunã). De la Sorescu la Cornel Mihai Ungureanu a intervenit mereu un detaliu biografic care a fãcut ca acest criteriu, al locului nașterii, sã nu se potriveascã.
Cristi Nedelcu cunoaște un trend ascendent, de-ar fi doar sã amintim de receptarea pozitivã a primului sãu roman (Cimitirul trandafirilor, Editura Litera), mai ales în contextul unei aprecieri onorante din partea Doinei Ruști, de montarea pe scena Teatrului Anton Pann, din Râmnicu Vâlcea, a unei piese (Paso doble) și anunțata montare a unei alteia, la Târgoviște.”
Marius Dobrin ”Mozaicul” nr./2022


”Graffiti” este o carte despre ziduri, despre ziduri care vorbesc. Câteva cuvinte dincolo de care există o întreagă dramă, o comunicare, așa cum este ea între oameni - de multe ori “graiul este izvor de neînțelegeri”. Și vine povestea care descurcă ițele și totul capătă un înțeles: de ce el a plecat, de ce ea este mereu tristă. Dar poate că el nu va afla niciodată... Probleme adolescentine, trăite intens, pe un teren încă în construcție, unde lucrurile o pot lua razna, pe negândite. Lucruri pe care cei mari sunt prea ocupați să le ia in seamă pentru că toate trec; dar cum, cu ce preț, ce urme vor lăsa?
Răzbate un strigăt, o sete de a fi înțeles, ceva profund uman, din acești sâmburi de poveste - fiecare capitol al cărții putând deveni o nuvelă sau un roman - pentru că este vorba despre fiecare din noi, despre jocul dintre aparență și esență, despre această comunicare între oameni, pe cât de importantă, pe atât de dificilă.
Ramona Bădescu ”Mozaicul” nr.3/2020

Premii literare
2001 – premiul al II-lea la Concursul Naţional de Literatură “Moştenirea Văcăreştilor” de la Tîrgovişte, la secţiunea teatru, cu piesa “De care parte a gratiilor”
2006 – premiul “Tiberiu Iliescu” al revistei MOZAICUL pentru volumul de debut “Însemnări despre Shakespeare”
2020 – premiul special al Juriului filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor pentru romanul ”Cimitirul trandafirilor”