loader
Foto In memoriam Ileana Roman

In memoriam Ileana Roman

Uniunea Scriitorilor din România anunţă cu adâncă durere trecerea la cele veşnice a scriitoarei Ileana Roman, reprezentantă de seamă a generaţiei ’70, autoare a unei întinse şi valoroase opere literare. Ileana Roman s-a născut la 7 ianuarie 1940, în judeţul Mehedinţi. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti – secţia Biblioteconomie, promoţia 1966. A activat o scurtă vreme la Craiova, apoi a revenit şi s-a stabilit definitiv în Drobeta Turnu Severin. Aici, din 1972 şi până la pensionare, a fost bibliotecară la Biblioteca Judeţeană „I.G.Bibicescu” Mehedinţi – căreia, între 1994 şi 1999, i-a devenit directoare. A debutat cu poezie în ziarul Înainte din Craiova (1960) şi, editorial, cu volumul de poezie Naşterea Zeiţei în prestigioasa colecţie „Luceafărul” (1968).
S-a zbătut pentru învigorarea şi dinamizarea culturii mehedinţene. A contribuit la reînscrierea în circuitul ştiinţific a savantului Ştefan Odobleja, autorul Psihologiei Consonantiste. A jalonat devenirea literară şi a înlesnit drumul spre tipar al multor tineri care, astăzi, sunt membri ai Uniunii Scriitorilor. A fost un veritabil catalizator de energii creative.
A întemeiat reviste literare mehedinţene de aleasă ţinută (Semn, Forum şi Amfitrion); a iniţiat şi condus cenacluri literare (Danubius şi Orfeu); a înfiinţat Fundaţia Culturală „Alice Voinescu” (1994), cu cele două festivaluri de rezonanţă naţională: „Sensul iubirii” şi „Târgul de Toamnă al Cărţii”; a pus bazele editurii Prier (1995), care a tipărit peste 100 de cărţi; a întemeiat Societatea Scriitorilor Danubieni (2008), cu membri din ţară, din Serbia şi Austria. A publicat cărţi de poezie: Vărsătorul de piatră; Aproape; Râul pentru Heraclit; Nopţile belletriste; Figuri de stil; Angoasele de-andoasele; Gură la deal; Tăierea cărţilor –antologie; Cântarea Cântărilor – traducere şi interpretare; şi Copacul ironic (manuscris în fază de editare), un roman: Feminariu; două piese de teatru medieval: Prinţul aurului şi D(r)ama de pică; precum şi studii monografice: I.G.Bibicescu sau viaţa ca operă; Viaţa şi opera insulei Ada-Kaleh; Biserici de lemn; Drobeta Turnu Severin; Enciclopedia Judeţului Mehedinţi – în colaborare; Ţiganii noştri.
A primit importante premii: Premiul Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România pentru Nopţile belletriste (1997); Premiul Ministerului Culturii pentru volumul I.G.Bibicesu sau viaţa ca operă (1998); Premiul Filialei Craiova a USR pentru Feminariu (2003); Premiul Cartea Anului din partea Filialei Craiova a USR pentru Figuri de stil (2007); Premiul de Excelenţă al Filialei Craiova a USR (2008); Premiul revistei Lumina – Pancevo, Serbia(2010); Premiul Opera Omnia al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor (2015); Marele Premiu al Festivalului de Poezie „Drumuri de spice” – Uzdin, Serbia (2016).
În 2006 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Drobeta Turnu Severin.
Prin dispariţia Ilenei Roman, literatura română suferă o dureroasă şi imensă pierdere.