loader
Foto Lansare „UNIREA – MĂREȚIA UNUI TIMP. DICȚIONAR de personalități și instituții”, la Biblioteca Aman

Lansare „UNIREA – MĂREȚIA UNUI TIMP. DICȚIONAR de personalități și instituții”, la Biblioteca Aman

Lansarea volumului „UNIREA – MĂREȚIA UNUI TIMP. DICȚIONAR de personalități și instituții” (Cuvânt către cititor de Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române) va avea loc joi 22 noiembrie 2018, ora 16.00, Biblioteca Aman din Craiova. În cadrul evenimentului, o conferinţă ştiinţifică va fi susţinută de prof. univ. dr. Carmen Bulzan, coautor al “Dicţionarului de personalităţi şi instituţii”.
Moderator va fi Mihai Firică, scriitor (Filiala Craiova USR), iar prezentările vor fi realizate de prof. univ. dr. Cezar Avram (Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopşor”) şi dr. ist. Ruslan Oprescu (Fundaţia “Orizont”).
Evenimentul este organizat Biblioteca Judeţeană „Al. Şi Aristia Aman”, Uniunea Scriitorilor din România Filiala Craiova, Fundaţia „Orizont” şi Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopşor”. Intrarea este liberă.
"Unirea-măreția unui timp este o lucrare care-și propune să prezinte modul în care a apărut, s-a dezvoltat și s-a înfăptuit idealul unității naționale. Subtitlul Dictionar de personalități și instituții constituie o trimitere la o structură clasică, însă autorii (cercetători, profesori și studenți) și-au propus să treacă dincolo de canon și să prezinte publicului o informație accesibilă din perspectivă psiho-sociologică pornind de la surse bine alese și documentate. Astfel, cercetarea a fost structurată în două părți: Personalități și Instituții.
S-a avut în vedere faptul că ideea de unitate națională a fost vehiculată de mari personalități a căror noblețe, tărie de caracter, şi încredere în idealul unirii apare sub diverse forme: de limbă și cultură, de credință, de neam, de teritorii ș.a. şi a fost desăvârșită de instituțiile în care acestea s-au afirmat.
Dicționarul este un demers temerar, prin intermediul căruia ne propunem să deschidem căi de reflecție cu privire la momente semnificative din istoria țării, la oamenii și instituțiile care le-au marcat." Volumul este coordonat de Carmen Bulzan, Gabriela Gârmancea, Mihai Gojgar şi Tudor Răţoi.