Prelegerea-dialog Metaversul himeric al poeziei, susținută de scriitorul Vasile Baghiu, va explora reperele de bază ale „himerismului poetic”, concept și manifest lansat de autor în 1998, dar și perspectiva unei „vieți paralele” coerente și funcționale („second life”, în limbajul internautic recent) pe care acest concept o poate pune în funcțiune ca pe un „metavers” distinct și autonom, însă cu legături vizibile și necesare cu viața „live”.
Poetul consideră că poezia poate fi un astfel de metavers, mai cu seamă dacă folosește instrumentele „himerismului poetic”, așa cum le-a prezentat în manifestele himerismului și cum au fost reflectate în poemele himerice: călătoria în timp, pentru conectarea la evenimente sau situații din istorie sau cu altele posibile din viitor, călătoria în spații și locuri greu de atins din cauza limitelor vieții obișnuite, transfigurarea prin crearea personajului heteronimic de tip pessoan și construirea unei identități (și vieți) paralele, apropierea de suferință, izolare și boală ca mijloc de descifrare a misterului vieții și de evitare a superficialității specifică timpurilor noastre, accesarea științei cu mijloacele poeziei ca mod de extindere a cunoașterii poetice și de umanizare a caracterului tehnicist în exces a vieții, schimbarea vieții în plan individual (posibilitate probată și prin achizițiile din ultimele decenii ale abordărilor terapeutice narative, în care Vasile Baghiu s-a format ca psiholog), punerea în același plan a „poeziei trăite” și a „poeziei scrise”, două entități pe care poetica himeristă le utilizează.
Poetul va ilustra incursiunile eseistice cu fragmente din poemele sale și va fi deschis dialogului cu participanții.
Vasile Baghiu (n. 5 decembrie 1965, Borleşti, Neamţ) este creatorul conceptului poetic al "himerismului". Membru al PEN-Club și al Uniunii Scriitorilor (1996-2017).
A publicat zece volume de poezie (Gustul înstrăinării, Rătăcirile doamnei Bovary, Febra, Maniera, Himerus Alter în Rheinland, Depresie, Cât de departe am mers, Metode simple de încetinire a timpului, Visuri pe care mi le pot permite, Respirație asistată), o culegere de proză scurtă (Punctul de plecare), trei romane (Ospiciul, Planuri de viaţă, Fericire sub limite) şi numeroase articole şi eseuri în reviste.
Este inclus în antologii și istorii literare importante, cum ar fi O panoramă critică a poeziei românești din secolul al XX-lea de Marin Mincu, Istoria literaturii române contemporane de Mihai Iovănel și Manualul vânătorului de poeți de Nicolae Coande.
A obţinut câteva burse „writers-in-residence” în Germania, Scoția, Elveția, Austria, iar fragmente din opera sa au apărut, în traduceri, în reviste și antologii din străinătate, între care Banipal, Serta, Buchkultur, The Orange Room Review, The Penmen Review, Magma Poetry, Ooomph Press.
În ultimii ani, numeroase poeme însoțite de prezentări ale conceptului poetic al „himerismului” au fost incluse în publicații din Australia precum The Cordite Poetry Review, The AALITRA Review, Parralel Worlds - Words Reflected, Bordertown (TransCollaborate), Poetry in Process, Coolabah.
Vasile Baghiu a avut mai multe experienţe de muncă: asistent medical, ziarist, realizator-prezentator tv, profesor. Fondator al primei reviste de educație pentru sănătate din România, autor de manuale de specialitate medicală (Teoria și practica nursing), actualmente este psiholog la D.S.P. Neamţ, unde susține o serie de conferințe-dialog de promovarea sănătății, Cultura sănătății, în școli și la biblioteca publică.
Are în lucru romanul Confesiunile unui scriitor alergător, experiment himeric de scriere „live” pe citestema.ro, care are ca sursă de inspirație propria experiența recentă de alergător. Are în pregătire la Editura Eikon volumul de poezie Avantajul de a nu câștiga nimic.
Este căsătorit și are doi copii.