loader
Foto Premiul celei de-a doua ediții a Festivalului Patrel Berceanu, conferit poetului Vasile Baghiu

Premiul celei de-a doua ediții a Festivalului Patrel Berceanu, conferit poetului Vasile Baghiu

Organizată de Teatrul Național „Marin Sorescu”, Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România și PEN Club România în perioada 15-16 septembrie 2022, cea de-a II-a ediție a Festivalului de literatură și dramaturgie „Patrel Berceanu” l-a desemnat pe scriitorul Vasile Baghiu drept laureat al Premiului pentru Poezie. Poetului nemțean i-a fost acordat premiul “pentru valoarea operei sale literare, în semn de apreciere pentru conștiința artistică probată în timp”. Vasile Baghiu a susținut conferința „Metaversul himeric al poeziei”, eveniment inclus în agenda festivalului și derulat sub egida Adunarea poeților. Proiectul este inclus în programul Mnemosyne – Muze@Poezie – al managerului Teatrului Național „Marin Sorescu”.
Festivalului de literatură și dramaturgie „Patrel Berceanu” a adus în discuție activitatea de teatrolog a lui Patrel Berceanu, un eminent cunoscător al teatrului românesc. În prima zi, la Teatrul Național „Marin Sorescu" a avut loc dezbaterea cu tema „Teatrolog și secretar literar – memoria vie a scenei”, cu accent pe activitatea și cărțile de profil ale lui Patrel Berceanu. Au avut prezentări invitați din țară, critici de teatru și teatrologi, precum și scriitori, actori, muzicieni din Craiova. Teatrul Național Craiova a reeditat într-un volum monografiile spectacolelor Titus Andronicus și Ubu rex cu scene din Macbeth (regia Silviu Purcărete) concepute și scrise de Patrel Berceanu. Data de 16 septembrie a fost rezervată poeziei, discuțiilor privind receptarea critică în postumitate a operei sale, precum și lansărilor de carte. Poeți din cadrul Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România au susținut lecturi scurte din poezia lor și au rememorat momente petrecute alături de poetul Patrel Berceanu. Actorii Naționalului craiovean Aurelian Titu, Angel Rababoc și Nicolae Vicol au recitat din poezia lui Patrel Berceanu. Evenimentele din cele două zile au fost moderate de scriitoriii craioveni Nicolae Coande și Mihai Firică.
Pentru a întregi registrul editorial al manifesării literare, au fost prezentate și lansate o serie de volume, în prezența autorilor: Ionel Ciupureanu (hangare, Casa de Editură Max Blecher, 2022) Vasile Baghiu (Respirație asistată, Ed. Eikon, 2021), Claudiu Komartin (17 poeme de dragoste și un pantoum, imperfect, Casa de Editură Max Blecher), Nicolae Coande (Tequila Verano/Vara Tequila, Ed. Autograf MJM, 2022), Marius Ghica (Paul Valery, Caiete, Ed. Humanitas, 2022).