loader
Imagine Dican Elena
Elena Dican

  Elena Dican s-a născut în data de 18 mai 1959, în Drăgăşani – Vâlcea. A absolvit Școala Generală Godeni, Județul Argeș, în anul 1974, iar în 1978 a absolvit Liceul de Matematică-Fizică nr. 1, Pitești (fost și actual "Alexandru Odobescu").
Este absolventă a Facultăţii de Planificare şi Cibernetică Economică - A.S.E. Bucureşti, promoţia 1982.

În perioada 1982-2020 a lucrat ca economist în diverse entități economice de stat/private.

Fișa de creație
Volumul de memorii "Între perfectul simplu şi perfectul compus" (Editura ELiteratura, București, 2013);
Volumul de proză scurtă "De m-aş fi numit Șeherezada" (Editura ELiteratura, București, 2016);
Volumul de povestiri în versuri pentru copii „Ghiduşiile lui Taşi, cel mai nostim motan” (Editura ELiteratura, București, 2019);
Volumul de povestiri în versuri pentru copii “Întâmplări din Parcul Fermecat“ (Editura ELiteratura, București, 2021);
Volumul de povestiri în versuri pentru copii „Balul jucăriilor“ (Editura pcprint.ro, Râmnicu Vâlcea, 2023);
Volumul “Miță și Zorzonel pornesc în expediție”, basm în versuri pentru copii, Editura ELiteratura, București, 2024;
Volumul “Anotimpul copilăriei”, povești rimate pentru copii, editura Antim Ivireanul Râmnicu Vâlcea, 2024;
Volumul de proză “subscriu – anotimp cu Facebook, algocalmin și jurnale de știri”, editura KITCOM Verguleasa, 2024.

Referințe critice (în periodice și în volume)
La creațiile literare ale Elenei Dican s-au referit Horia Gârbea, Vasile Poenaru, Maria Evelyne Croitoru, Felix Sima, Ion Predescu, Elisaveta Novac, Nicolae Dragoș, Ilie Gorjan, Ion Andreiță, Lia-Maria Andreiță ș.a.

„(…) Memoriile Elenei Dican au avantajul şi dezavantajul de a fi limpezi şi senine, vorbind, în fond, de o copilărie paradiziacă. Volumul e mai degrabă liric, neavând tensiuni epice, suspansuri şi violenţe. Accesibil şi pasabil, e o încercare izbutită în limita premiselor acceptate.” (Horia Gârbea)

“Elena Dican construiește scene memorabile, dă viață ființelor evocate, creează personaje veridice, gata să sară din pagină în viața reală, dar și meditează pe marginea celor văzute, auzite, experimentate și rememorate. Scriitoarea realizează nu doar un jurnal al vieții sale, ci un adevărat roman, cu toate valențele și atributele romanului, dar care păstrează în același timp și valoarea de document al vremurilor ceaușiste și al vremurilor de azi. Prin mijloacele specifice acestei specii literare, autoarea direcționează cu mare pricepere curiozitatea și imaginația cititorului către mesajul pe care îl are de transmis. Un mesaj plin de căldură, de umanitate, de încredere în viață și de recunoștință pentru ceea ce este frumos și atrăgător pe această lume.” (Vasile Poenaru)


„Autoarea dă avânt inspirației, temele devin fertile – mai ales în abordarea fenomenelor sufletești – jocul împlinirilor și dezamăgirilor dragostei, descrierea unor detalii neobservabile în mod obișnuit. Elena Dican găsește de cele mai multe ori imaginile potrivite pentru descrierea sufletelor frământate de întrebări, de pasiuni... Prozatoarea este o natură evident înzestrată cu simțul observației, ea studiază și dezvoltă în cele cinci proze stări sufletești ale personajelor sale (...)” (Evelyne Maria Croiroru)

“Elena Dican este o poetă cu gust rafinat pentru poezia adresată celor mici, dezvoltând o influență pozitivă asupra acestora, stăpânind prozodia și cuvântul ca element constitutiv al textului poetic. Poeta cunoaște rolul poeziei în viața copilului ca hrană spirituală și prin armonie îndeamnă către bucurie și cântec, aflându-se în bună relație cu cuvântul poetic, autodefinindu-se ca un nume de rezonanță în universul liricii pentru copii.” (Elisaveta Novac)

“Textele Elenei Dican sunt în sine frumoase, ludic, ludice, cum și spune autoarea, cu amuzament, amuzmentul rostit fiind un spațiu sonor, ușor și mai peste tot aur oral…” (Ion Predescu)
„Este evident că în toate cărțile oferite celor mici autoarea propune o desprindere de lumea computerului, a roboților sau a monștrilor din benzile desenate și o instalare confortabilă în peisajul autohton, cu flora și fauna specifice universului familiar, cald, matern, protector. Este un mod de a-l apropia pe copil de miracolul existenței, minune care, din păcate, se consumă adesea neobservată de ochiul obosit al adultului preocupat de problemele cotidiene.
Nu este ușor să creezi literatură pentru vârsta fragedă! De aceea sunt de apreciat efortul, candoarea și pasiunea cu care Elena Dican se implică în lumea inocenței, dăruind o bucurie fiecărui copil.” (Felix Sima)

Colaborări în periodice
Revista “Literatura de azi”, revistă online sub egida Uniunii Scriitorilor din România; revista de cultură “Astralis”; revista culturală “Leviathan”; revista “Lumină Lină” New York; revista “Noul Literator”; revista “Popasuri scriitoricești pe Olt și pe Olteț”; revista „Oltart” Slatina; antologiile revistei eCreator Baia-Mare; revista “Rotonda Valahă” Râmnicu Vâlcea; revista “AD MUTRIUM” Motru ș.a.

Premii literare
Premiul de Excelență „Opera Omnia” pentru Proză și titlul de „Laureat în Litere și Arte” al ediției omagiale „200 de ani de teatru la Oravița”, 2017;
Trofeul „Rotonda Valahă”, Premiul special al revistei „Rotonda Valahă” pentru litratură/2021;
Trofeul „Cerurile Oltului” Ediția a XI-a/8-12 noiembrie 2022, premiul „Romanița Ștențel”, Cartea pentru copii, pentru volumul „Întâmplări din Parcul Fermecat”.
Diploma „Excelent în literatură” pentru cartea „Balul Jucăriilor”, Salonul Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși”, Ediția a XII-a, Râmnicu Vâlcea, mai 2023.