loader
Fără avatar Saioc Florian
Florian Saioc

Autobiografie
  Mă numesc Saioc Florea şi semnez Florian Saioc.
M-am născut în comuna Seaca, judeţul Teleorman, în anul 1931, ianuarie 27. Am absolvit „Şcoala Primară” în comuna Seaca, şapte clase. Am continuat la Turnu Măgurele, cu Liceul Comercial. Mi-am dat „maturitatea” la Bucureşti.
Sunt absolvent al Şcolii de Literatură şi Critică Literară „Mihai Eminescu” (prima serie).
Am fost repartizat redactor la revista Viaţa Românească. În 1952 mi-am dat demisia, fiindcă aflasem cu o zi înainte că voi fi eliminat din redacţie.
În 1953 am fost luat de pe stradă de o patrulă militară (probabil fusesem urmărit) şi dus între baionete la Gara de Nord, apoi în batalioanele de muncă forţată - DGSM 2 Constanţa (Mangalia, Medgidia, Portul Constanţa etc.).
În 1956, decembrie, am fost eliberat. În 1964 am fost exclus din Uniunea Scriitorilor, fiind reprimit în 1992, după Revoluţie.

Fișa de creație
Am debutat în decembrie 1949, în revista Flacăra. Editorial, am debutat în 1971 în Editura Litera, cu placheta „Baladă pe rug”. Din 1952 până la debutul meu în Editura Litera nu m-a publicat nicio revistă, nicio editură.
În 1976, Editura Albatros mi-a publicat volumul de poezie „Cercul perfect”.
Au urmat apoi „Arborele de sânge”, la Cartea Românească, „Cartea cu ferestre deschise”, la Editura Albatros, volumul de poezie anticomunistă „Coșmarurile din carcera comună”, Editura Omnia (1952), „Dragoste la vârsta întâi, dragoste la vârsta a treia”, Editura Semne (2001), „Psalmul cenuşii” (Holocaustul perpetuu), „Revelaţii sacre”, „Divina creaţie” (poeseu), „Fericirea infinitei mirări”, „Cu Diktatul şi Ucazul ne-au înlăcrimat obrazul”, „Meditaţii la gura ninsorilor”, „Ningea pe Jiu, pe Motru, pe Gilort”, „Omul maximal, omul minimal”, „Versete fără corsete”, „Slugă la zădărnicie”, „La centenarul Marii Uniri” (poemele reîntegirii).
Am tipărit 40 de volume de poezie şi piesa de teatru În patru coşmaruri – „Pedeapsă pentru bună intenţie”.

Referințe critice (în periodice și în volume)
Dintre criticii care au scris despre cărţile mele îi amintesc pe Alexandru Balaci, Gheorghe Grigurcu, Ion Trancău - care a tipărit în 2016, în colecţia de monografii (incomplete - imperfecte), volumul „Răzvrătire şi iubire” , Editura Pim.